Boligan.se

måndag, september 29, 2008

Brev från Mäklarsamfundet

Den 12 september fick vi brev från Lars Kilander och Mäklarsamfundet, du kan läsa brevet och vårt svar här:

Brevet från Mäklarsamfundet:
------------------------------------------------------------------

Boligan Sverige Aps / Boligan.se

Danderyd den 12 september 2008

Mäklarsamfundet är bransch- och intresseorganisation för flertalet fastighetsmäklarna i Sverige. Närmare 75% av de svenska fastighetsmäklarna är medlemmar i Mäklarsamfundet. Vi har från ett stort antal fastighetsmäklare mottagit synpunkter på er verksamhet. Fastighetsmäklarna har i sin tur från sina uppdragsgivare fått instruktioner att tillse att deras fastigheter och bostadsrätter inte visas på Boligan.se.

Vi vill därför upplysa om följande fakta. Svenska fastighetsmäklare har till den helt övervägande delen skriftliga exklusiva förmedlingsuppdrag med sina uppdragsgivare. Exklusiviteten innebär att fastighetsmäklaren har en avtalad ensamrätt att besluta om hur objektet skall marknadsföras. Detta innebär att så länge fastighetsmäklaren inte beställt införande av uppgifter om objekt som omfattas av nämnda ensamrätt har ni ingen rättighet att visa uppgifter om objektet.

Genom ert förfarande griper Boligan in i försäljningsprocesen och medför risk för ekonomisk skada för såväl dessa säljare som för fastighetsmäklare. En skada Boligan kommer att hållas ansvarig för.

Jag ber er därför att snarast till mig bekräfta att ni, efter uppmaning därom, tar bort de mäklares/säljares objekt som ni dels redan uppmanats att ta bort dels de ni i framtiden kommer uppmanas att ta bort. Jag emotser sådan bekräftelse senast den 30 september 2008. Vid utebliven eller bristfällig bekräftelse kommer de enskilda mäklarna att underrättas härom med information om vilka rättsliga åtgärder som de vidta.

Med vänlig hälsning

Lars Kilander

------------------------------------------------------------------

Vårt svar:
------------------------------------------------------------------

Lars Kilander, Mäklarsamfundet

Tack för Ditt brev den 12 september 2008, som vi är uppriktigt förvånade över.
Boligan.se är en oberoende sökmotor vars främsta uppgift är att skapa transparans på bostadsmarknaden. Vi är varken köparens eller säljarens språkrör, det är marknaden som bestämmer utvecklingen.

Avsikten med de exklusiva förmedlingsuppdrag som tecknas mellan fastighetsmäklare och säljare är att hindra säljaren från att engagera fler än en mäklare. Som alla avtal gäller detta endast mellan avtalsparterna, d v s säljaren och mäklaren.

Mäklaren skall i sitt arbete tillvarata både köparens och säljarens intresse. Det gör han/hon bl a genom att se till att försäljningsobjektet exponeras på flera olika ställen.

Vi kommer därför att fortsätta med att presentera fastigheter och bostadsrätter som är till salu, till glädje för såväl köpare och säljare som fastighetsmäklare.


Med vänlig hälsning

Bo Blangstrup
Adm. Direktör

Boliga Sverige Aps / Boligan.se

------------------------------------------------------------------

251 kommentarer:

  1 – 200 av 251 Nyare› Senaste»
 • Klockan 29 september 2008 kl. 04:09 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er Boligan! Ni har tillfört ett ypperligt "verktyg" för oss som står på köpsidan (även säljarna borde ha nytta av att se vad dom kan tänkas få ut vid försäljning).

  Hemnet har haft alla möjligheter att skapa en bättre tjänst för köparna, men dom verkar ju inte bry sig om köparna överhuvudtaget (mer än att visa objekt till salu).

  Snart är det dags att uppmana till bojkott av Hemnet!

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 04:52 , Anonymous Anonym sa...

  Absolut den bästa bostad-siten hittills. Juridiskt finns det ju inga möjligheter att stoppa publiceringen av offentliga uppgifter, vilka alla uppgifter om fastigheter och pris är, då de redan finns utlagda på nätet och genom annonser.

  Jmf. om prisökningar eller nedsättningar, plus tidsmässig aspekt på objektens tid på marknaden, kan ju knappast anses vara information, som strider mot upphovsrätten.

  Vänder man på det helt, så är faktiskt en information om prisjusteringar, och en tidsmässig tillgänglighet av objekten på marknaden, en konsumenträttighet!

  Allt annat kan bara uppfattas som ett försök av mäklare och säljare, att mörka fakta. Dolt fel kan man kalla det.

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 05:09 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarna har för länge sedan glömt bort att de ska stå både på säljarens och köparens sida. Statistik, trender och förändringar vinklas nästan alltid till säljarens fördel.
  Keep up the good work.

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 05:12 , Anonymous Anonym sa...

  JÄttebra site! Perfekt, alla möjliga info. Kanske en bostadskalkylator kunde läggas till, där man kan fylla i mycket själv, typ olika prisnivåer, räntenivåer etc. för att se var man ligger till?
  Bostadsmarknaden har det senaste decenniet bara handlat om säljaren. Det här är ett trendbrott.

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 06:41 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är ett utmärkt komplement till Hemnet - det är på boligan man kan se vilka objekt som inte kan säljas för det begärda priset. Och sen kan man ju botanisera på Hemnet! Kör hårt.

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 08:12 , Anonymous Anonym sa...

  'Information vill vara fri' - stå på er!

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 09:50 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er Boligan!!!! Mäklarsamfundet borde skämmas. Mäklaren ska vara till köparen och säljarens bästa. Då, måste mäklare visa att priset kan gå ner.

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 12:55 , Anonymous Anonym sa...

  Roligt att Folk tycker att det här är en bra bostadssite...långsam, seg och fruktansvärt krånglig...men det är ju min personliga åsikt...Jag undrar om alla de personer som sitter här och tycker att siten är så fruktansvårt bra, skulle tycka att det var lika kul om de satt på andra sidan, alltså att det var de som skulle sälja? visst nu svarar väl alla att visst skulle vi det, men tyvärr så tror jag att det är BS! slut för mig

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 13:02 , Anonymous Anonym sa...

  Jag vill gratulera landets alla bostadskonsumenter till en ypperlig sajt. Både köpare och säljare. Boligan tillför efterlängtad transparans och informationseffektivitet på bostadsmarknaden. Och bidrar till att bryta fastighetsmäklarnas selektiva informationsspridning i synnerhet i samband med budgivningsprocesserna.
  Tack Boligan!

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 14:15 , Anonymous Anonym sa...

  Kanonbra site och som sagt nu kan alla verkligen se hur bostadsmarknaden mår tycker CS i Sundbyberg

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 15:27 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er Boligan
  Egentligen kan man fråga sig vad som döljer sig bakom mäklarnas oroligheter !Det är inte svårt och gissa.!!
  Ärligheten varar....

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 16:10 , Anonymous Anonym sa...

  Rätt ska vara rätt

  Tack för att ni bidrar till en mer rättvis marknad! Jag är idag både säljare och spekulant och välkomnar er information som gör det lättare att både sälja och köpa till RÄTT pris. Det luktar fuffens när de som "värnar om den fria marknaden" är de som tjänar mest på den, dessutom genom att mörka information. Mäklare idag fungerar inte som förmedlare, snarare som säljare. Jag har t.ex aldrig varit med om en mäklare som själv tagit initiativ till besiktning av en lägenhet, utan endast på mitt eget initiativ som säljare.

  Tack! David

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 16:12 , Anonymous Anonym sa...

  Vad tror mäklarsamfundet händer om de vidtar åtgärder? Jo media uppmärksammar såklart! Om inte så ser vi till det.

  Gissa vilka som inte vill se boligan uppmärksammas om det samtidigt nämns vad boligan publicerar.. lagligt såklart!?

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 16:20 , Anonymous Anonym sa...

  Tack för en lysande "site". Boligan har snabbt bidragit till ökad transparens i bostadssektorn till gagn för både säljare och köpare.

  Är det någon som borde stå till svars och ersätta skador är det Mäklarsamfundet och dess medlemmar som inte upplyst sina kunder (säljarna) om hur marknaden ser ut, så att de kunnat sälja i tid.

  Lars Kilanders uttalande tyder på en häpnadsväckande ignorans eller möjligen arrogans.

  Jag ser framemot att Boligan efter hand kan leverera ändå mer statistik över bostadsmarknaden.

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 19:43 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är en riktigt bra tjänst. Jag har bott utomlands i 14 år och i USA är detta en vanlig typ av tjänst. SJÄLVKLART skall man kunna följa ett objekts historik, hur länge det varit till salu samt priskillnader. Boligan är here to stay!

  Jonas T

   
 • Klockan 29 september 2008 kl. 23:47 , Anonymous Anonym sa...

  Jag använder Boligan för att det är en överlägsen söktjänst för bostäder. Tack vara en smartare sökning, framförallt kartnavigeringen, har jag kunnat hålla koll på nya objekt på ett mycket enklare sätt än (pinsamt dåliga) Hemnet. Att jag dessutom ser hur utropspriset har förändrats är en stor bonus, men inte huvudskälet till att jag använder sajten. Stå på er, Boligan!

  /Mattias Mårtensson

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 00:48 , Anonymous Anonym sa...

  Äntligen en oberoende sajt som visar verkligheten med rätt information. Kunderna/dvs köparna i detta fallet är ju de som bestämmer vilken sajt som överlever. Så om jag skulle sälja idagsläget skulle jag inte anlita en mäklare som förbjuder att just mitt objekt får den största möjliga exponeringen. Dessutom är Boligan överlägset användarvänlig och snabbnavigerad jämfört med Hemnet.
  Fy skäms mäklarsamfundet, låt information vara fri och tillåt istället fri konkurrens!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 01:55 , Anonymous Anonym sa...

  STÅ PÅ ER! Mäklarsamfundet kommer med maktspråk från sin omskakade position.

  Mvh,
  A

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 02:03 , Anonymous Anonym sa...

  Hördu "anonym", om du tycker sajten är "fruktansvärt krånglig" kan det ju bero på det gamla SBS-problemet dvs "skit bakom styret". Personligen tycker jag att de stora valmöjligheterna och finesserna på sajten snarare gör den mer användbar än "krånglig".

  Hade jag tyckt att Boligan var bra om jag satt på "andra sidan"? Ja, det hade jag nog. Det är ju gratis annonsering, utöver de sura pengar man betalar mäklaren!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 02:57 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är ett rättvist och bra verktyg för både köp och säljsidan på fastighetsmarknaden. Mäklarsamfundet försvarar en bransch som karaktäriseras av att hålla varandra om ryggen. Hemnet är förvisso också en bra tjänst då den är ett enkelt verktyg där alla fastigheter (i princip) visas på ett trevligt sätt. Men det är ju fortfarande bara en länksamling till respektive mäklares hemsida.
  Mäklarsamfundets viktigaste uppgift är att försöka hålla ordning bland medlemmar så att dom följer god sed och ingångna avtal. Tänk om aktiemäklarna kunde arbeta under samma former. För de absoluta flertalet mäniskor så är en fastighetsinvestering den största placering och investering man gör, betydligt större och mer juridiskt invecklad än att öppna en depå, ringa en mäklare och köpa aktier för några tusen eller hundra tusen kronor. Trots detta är fastighetsmäklarbranschen helt självreglerande till skilnad från aktihandel där det numer till och med krävs ett körkort eller licens (och den är inte lätt att ta, tro mig) för att få handla i värdepapper för kunds räkning.

  Boligan är en fantastisk service för oss som är sugna på att köpa en fastighet. Som säljare måste jag ju ha som första intresse att få min fastighet såld, till det pris som marknaden vill betala. Inte ett fantasipris som mäklaren försöker påskina är "det du skall vara nöjd med". Några goda vänner är på väg att flytta utomlands, dom skall sälja sin fastighet som ligger i ett av Stockholms bättre villaområden (=dyrare...). Dom hade sju olika mäklare på besök för att ge offert. Utgångspriset skiljde nästan 2 miljoner på en kåk som förväntas gå för 7 - 8 MSEK. Lägst hade de två mäklare som har en låg fast provision på utgångspriset och som sen tar en bonus på allt dom lyckas "pressa upp kåken till" Bonus = 10% på merintäkten. Dessa mäklare var Bjurfors och Erik Olsson, och inte helt förvånande så gick uppdraget till en annan mäklare. Överskådligheten på Boligan skapar köptillfällen vilket till slut gagnar säljaren då nya köpare dyker upp som kanske inte var intresserade från början.

  Mäklarsamfundet har spelat ut sin rol som en garant för att köpare och säljare kan känna sig tryggare, Hemnet är krångligt och visar inte nyckel information som t.ex. datum när ett objekt kom ut, Boligan och Bospindeln är riktigt bra konsumenttjänster. Stå på er ni kommer att få massor med stöd.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 03:14 , Anonymous Anonym sa...

  Jättebra sida! Tycker att det är självklart att mäklarna måste tåla konkurrens och oberoende upplysning. Om de skötte sitt jobb som de ska, borde de kunna bemöta detta på ett vederhäftigt och faktamässigt sätt. Att marknaden har svängt i alla tider torde vara verklighet även för mäklare, och då får man anpassa sig, inte bara mörka!! Jag tycker dessutom att mäklarna till viss del bär ansvar för den sättning som idag råde, aldeles frånsett finanskrisen. Istället för att på ett realistiskt sätt visa på marknadpriser har mäklarna utnyttjat människors okunnighet, osäkerhet och gjort big buisness på det. Om de istället hjälpt köpare och säljare att orientera sig på marknaden på ett realistiskt sätt hade fler vågat göra affärer. I dag sitter många och vågar inte sälja/köpa eftersom marknaden är så osäker. Fy skäms på er mäklare! Ni borde istället visa hur veklighetn är så att folk kan veta vad de ska förvänta sig för pris både vid köp och försäljning, det är er uppgift, inte att skapa en scimär av att saker kostar med än vad de gör!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 03:26 , Anonymous Anonym sa...

  Mycket bra sida. Mäklarsamfundet borde vara tacksamma för denna site. Mäklare har i allmänhet dåligt rykte pga lockpriser, fejkade bud mm. Detta brev från Mäklarsamfundet är rent ut sagt pinsamt och kommer ytterligare försämra mäklarkårens rykte.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 05:27 , Anonymous Anonym sa...

  Tack Boligan!
  Äntligen kan man få riktig information om objekter till salu.
  Vi är på er sida.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 05:28 , Anonymous Anonym sa...

  Efterlevnaden av mäklarlagen torde stipulera i att de är tvygna att belysa marknaden objektivt. Det gör inte dagens mäklare utan de vill enkom påskina en icke svikande trend och en uppåtgående prisutveckling. Boligan kompletterar denna lagliga skyldighet på ett aldeles utmärkt sätt anser jag. I stort ser jag ej heller någon rättslig grund för det aktuella brevets fortlevnad men en lite brasklapp om upphovsrätt till artistiska verk kan nog vara på sin plats. EN annons har ett värde och skall behandlas med respekt, dock läggs de ut till allmän beskådan utan spärrar eller avgifter så de har med dagens system mkt liten möjlighet att värja sig mot denna i övrigt strålande insats från boligans sida.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 05:34 , Anonymous Anonym sa...

  Jättebra sida! Som också har kommit utifrån ett behov av en objektiv lysning på bostadsmarknaden. Jag tror inte att det finns ngn yrkeskår som idag är betraktad som så opålitlig och ohederlig som just fastighetsmäklare. Alla vet och tar det som given kunskap att dessa är opålitliga. Mäklarna själva förstår inte vilken skada de gjort på sitt yrkesrykte. Just kunskap och trovärdighet är vad de ska förmedla, men de har istället expolaterat sin roll och är på väg att förlora all trovärdighet. De verkar inte heller förstå att det krävs krafttag i dag för att återupprätta sitt ryktte. Håller med föreg inlägg, det är bara pinsamt att läsa mäklarsamfundets brev. I stället för att erkänna fel och brister, och försöka göra en genomgående förändring, gör man bara mer av samma; dvs man tror att männsikor ska lita på ders förtroende, deras ord. De har ju redan missbrukat sitt förtoende m lockprisr, skenbud mm. I dag krävs ngt utöver det extar för att de ska förmå att återupprätta sitt rykte. Tidigare har gemene man kännt sig utelämnad åt mäklare, då det inte funnits ngn annan väg, dvs man har tagit deras otvivelaktiga beteende för att få tjänsten utförd. Dvs de får lägga bud utan att granskas etc, listan kan göras lång. Efter senaste tidens köprusch är min uppfattning att människor har tröttnat på alla oegentligheter. Min uppfattning är att många människor i bekantskapskretsen, (Sthlm) upplever att de blivit blåsta under budgivning eller värdering el liknande av mäklare. Jag hör människor runt omkring mig, beskriva hur de bestämt sig för att vänta m bostadsbyte tills marknaden blivit lugnare. Många har liksom vi yngre barn, och behov av större men ännu ingen panik, då barnen fortfarande är små, och antingen delar rum, eller saknar extrarum och då har man bestämt sig för att vänta. Och de som kan är inställda på att vänta i år. Dels är marknaden för osäker men man går också och väntar på att ngt ska hända m mäklarkåren. Man vill inte köpa på annat än bud on line, och man vill helst se att det verkligen är ngn som lägger bud. Min uppfattning är att mäklarna allvarligt har skadat sitt förtroende och att det inte bara är sviterna efter finaskrisen som man sitter i.Dagens sättning är också ett misstroendevotum mot fastighetsmäklarna.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 05:56 , Anonymous Anonym sa...

  Tack för denna site! Mycket bra!
  Men hur var det det matematiken?
  Jämförde två lägenheter som båda nu kostar 1,5 milj. Den ena har gått ner -8% och den andra upp +8%.
  I pengar har den ena prutats med 125000 och den andra har budats upp med 105000. Är det inte lite "äpplen och päron" att ha +-% i samma kolumn beräknat på olika basbelopp? Man får ju uppfattningen att den ena har gått upp lika mycket som den andra har gått ner. Det vore ju mer riktigt att säga den som har stigit i värde kostade förut 7% mindre.

  Har en fråga till, ang ACCEPTPRIS , en lägenhet som låg ute med budpris har sedan ändrats till ACCEPTPRIS, därmed ser det ut som den har ökat i värde i boligan.
  Är det kanske medveten strategi från mäklaren?

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 08:14 , Anonymous Anonym sa...

  Att Mäklarsamfundet inte skäms!
  Se till både köpare & säljarens bästa och inte bara inte bara er egen plånbok.
  Fastighetsmäklare är vår tids hästhandlare, jag får inget bra intryck av dessa människor var sig jag ska sälja eller, speciellt, när man kommer som spekulant.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 09:26 , Anonymous Anonym sa...

  Det är toppen att Boligan sammanställer uppgifter som redan legat ute på hemnet.
  Var och en kan göra samma sak, skriva ner vad nya objekt kostar och sedan hålla på att följa upp om priset höjs eller sänks.

  Vad är problemet för mäklarsamfundet?

  Hoppas detta innebär att hemnet tvingas visa även statistik och historik. Det är trots allt enklare att se bilder på huset på samma site som alla uppgifter.

  Lycka till med sidan!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 10:54 , Anonymous Anonym sa...

  Kör hårt Boligan. Mäklarsamfundet försöker skaffa sig monopol via hemnet och p.s.s. bestämma vilken info som når ut till potentiella köpare.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 10:56 , Anonymous Anonym sa...

  stå på er!
  ni behövs som motpol mot mäklarna...
  Kan hålla med att man kan bojkotta hemnet...detta skulle dom kommit på själva istället.
  Nu får vi se hur denna marknad funkar på ett bra sätt!
  Kör på Boligan!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 11:30 , Anonymous Anonym sa...

  BRA!

  Information behövs för en fungerande marknad. Varför vill inte mäklarsamfundet att vi ska få en så bra bild som möjligt av marknaspris och situation?

  MM

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 11:30 , Anonymous Anonym sa...

  Jag är så glad att ni finns på vår sida som köpare. Hoppas verkligen att ni inte viker er mot de.
  Kör hårt tills det rycker Boligan!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 11:36 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är min nya sajt för att hitta bostad. Det är kul att se utveckling. Det ni har gjort med kartan för att söka bostäder är mycket innovativt. Eller egentligen är det kanske inte det, men det är mycket bättre än det är på Hemnet. Det är lite som pricerunner.se och prisjakt.se: i lång tid var pricerunner dominerande och hade fastnat i utvecklingen. Prisjakt har rört om det helt. Jag hoppas och tror att Boligan kan göra detsamma.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 11:59 , Anonymous Anonym sa...

  Första gången jag är inne på Boligan och blev förvånad hur bra man kan se statistiken om hur försäljningarna gått. Jobbar själv i branschen och hoppas Hemnet och mäklarsamfundet tar efter istället för att gnälla när vi konsumenter önskar denna funktion!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 11:59 , Anonymous Anonym sa...

  Men alla knäppskallar som gnäller på mäklare att dom minsann är oärliga, giriga, inte står på köparnas sida och bla bla bla... SÄLJ era lägenheter/bostäder själva då istället för att sitta som några jäkla småbarn och bara gnälla och tycka synd om er själva!!!! Det är väl inga som hindrar er att göra det eller hur!!! Väx upp för fan!!! Och nej, jag är ingen mäklare själv utan är bara less på alla gnällspikar som alltid verkar skylla ifrån sig på allt annat, ta ert ansvar själva för en gångs skull!!!! Tack för mig.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 12:00 , Anonymous Anonym sa...

  Jag visste inte att man kan publicera information på Internet som Mäklarna gör via Hemnet och sedan vilja kontrollera var informationen tar vägen... Syftet är naturligtvis att hindra att endera parten i en marknad att få tillgång till information, att detta inte reglerats minst i likhet med aktiemarknadens regelverk är i mina ögon märkligt.

  Lycka till Boligan!!!!!!!!!!!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 12:08 , Anonymous Anonym sa...

  Grattis Boligan!
  Brevet från Mäklarsamfundet visar bara hur genomrutten hela branchen är och hur mäklarsamfundet håller alla oseriösa mäklare om ryggen.

  Tycker Mäklarsamfundet borde lägga ner mer tid att sandera sin egen bakgård istället

  Kör hårt!!

  Grattis till brevet!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 13:09 , Anonymous Anonym sa...

  Ett brev från Mäklarsamfundet som förhoppningsvis blir början till slutet, precis som Mäklarsamfundet önskar.

  Men det är bara det att det blir början till slutet för Hemnet för ingen vill väl använda den efter att ha set hur Mäklarsamfundet agerar.

  Dessutom är ju siten fruktansvärt usel för att vara 2008.

  Gång på gång så är det fascinerande att se vad som händer när utdaterade företag/organisationer inte förstår nätets kraft och möjligheter.

  Tack boligan för att ni ger både köpare och säljare självklar och viktig information.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 13:18 , Anonymous Anonym sa...

  Bra sida! M^2 pris borde vara något för hemnet.se om de inte vore så forntida.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 13:30 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på Er Boligan.
  Uppskattar informationen på Er hemsida.

  Kan ni dessutom lägga in en sida som visar vad grannen gav för huset/lägenheten så blir ni världsklass.

  Tack!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 13:50 , Anonymous Anonym sa...

  Det roliga i detta är att se att de som försöker sälja via Hemverket (alltså sälja själva) verkar vara de lägenheter som legat uppe längst!
  Kolla förorterna runt GBG! En mäklare kanske lönar sig trots allt? Visst finns det skumma mäklare men skit finns det i alla yrken. Vet inte riktigt vad jag tycker om detta men men... Och David? Vem i h-lvete besiktigar en lägenhet? Totalt bortkastade pengar!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 14:19 , Anonymous Anonym sa...

  Bra sidan,står på er,det bästa som har hänt på länge för oss som vill ha koll på fastigheter.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 14:26 , Anonymous Anonym sa...

  Lars Kilander kommer med tomma hot, försöker skrämmas, patetiskt.
  Det är synd om karln. Absolut. Greppar efter sista halmstrået.
  Har han gått en inspirationskurs arrangerad av byggnads eller restaurangfacket? De behärskar ju fulländat konsten att göra bort sig totalt.. Hot och angrepp istället för att satsa på egen utveckling, enfaldigt och inte en sekund konstruktivt.
  Stå på er Boligan, det är ni som är framtiden när det gått röta i korken på Mäklarsamfundet.

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 14:38 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är det bästa som hänt inom bostadsmarknaden. Mäklarsamfundets försök att stoppa det kommer inte att lyckas!

  Tony

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 14:40 , Anonymous Anonym sa...

  Keep up the good work :-)

  Äntligen får man en ärlig chans att få rätt information om bostadsmarknaden. Klart att mäklarna vill mörka om de inte klarar sälja objekt till fel prissättning och i eget intresse trissar priserna. Marknadspris skall styra naturligtvis, men all informationen skall vara tillgänglig alla parter!

  Det ni publicerar kan egentligen vem som helst (som har tid) sammanställa om intresse finns. Ni gör detta åt säljare och köpare och mäklarna kan inte göra något åt er publicering.

  Det är dags att mäklarna vaknar upp och ser verkligheten som den är.

  Tack för en bra tjänst!!!

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 14:50 , Anonymous Anonym sa...

  Hejsan! Jag och min sambo kollar efter villa.

  Jag fattar ärligt talat inte varför det finns mäklare över huvud taget i dessa tider av enkel och genomslagskraftig privatannonsering via internet.
  1. Mäklaren vet många gånger MINDRE om fastigheten än vad säljaren gör!
  2. Mäklaren är en onödig mun att mätta!
  3. Mäklaren har inget ansvar gentemot köparen vad gäller att redovisa fastighetens skick. Han känner i regel inte till mer än vad säljaren har redovisat. Det är ändå många gånger upp till köparen att anlita besiktningsman för att varudeklarera fastigheten.

  ALLTSÅ:
  A. Vid din sida under en visning går en person som vet nästan lika lite som du om fastigheten.
  B. Uppger enbart information som han fått av säljaren.
  C. Ska ha en riklig del av kakan, och helst ett körsbär på.

  Det är ju ändå upp till ev besiktningsman att kartlägga fastighetens skick. Och det är EFTER prissättning och ev.budgivning. Och helt på köparens initiativ...
  Även säljaren förlorar ju på detta när han måste avsätta en stor del av köpeskillingen rakt ner i fickan på en mäklarbyrå.

  Se bara vad som händer med musikbranschen. Mäklarna är motsvarigheten till skivbolagen...

  KÅCE, ume

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 15:02 , Anonymous Anonym sa...

  Hej! Vi har pratats vid om möjligheten att se lagfarterna, vilket vore en mycket trevlig finnes (den andra "fria" bostadssajten har varit överbelastad och omskriven i tre dagar nu sedan de införde lagfartsinformation korrelerad mot vad de försökte sälja sitt objekt för +- differnas.

  MEN det stora lyftet skulle vara om du införde privata annonser för en liten slant. Då blir ni den tuffaste konkurrenten mot bus och rövarpacket som idag kallar sig för mäklare (och förut hette fifflare, tjyvar och rufflare)

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 15:09 , Anonymous Anonym sa...

  För mig är saken självklar. Alla säljare blir ju senare köpare så upp med alla papper på bordet! Jag tror att mäklarna är mest skraja för att man skall föra statestik på deras marknadsstrategier. Lockpriser och påhittade köpare tillhör vardagen. Tänk om dessa uppgifter skulle framgå, dvs genomsnittliga utgångspriser o slutligt priser från olika mäklare.Då skulle man snabbt kunna välja bort oseriösa mäklare och gå till dem som faktiskt försöker göra ett seriöst jobb. Stå på er Boligan. Ni kanske kan hjälpa till att städa upp lite i detta oseriösa pyramidspel. //Jaroz

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 23:00 , Anonymous Anonym sa...

  Fick just uppögonen för er sajt tack vara Mäklarsamfundets brev.

  Tack för det och fortsätt med det mycket bra arbetet med denna sajt:)

   
 • Klockan 30 september 2008 kl. 23:29 , Anonymous Anonym sa...

  Hoppas att ni fortsätter med denna sida, den är kanon! Stå på er mot dryga Hemnet. Lycka till !!

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 01:12 , Anonymous Anonym sa...

  Hej på Boligan! Bra jobbat! Ni har en oerhört viktig funktion. Först anföll Kilander Booli och nu Boligan. Det säger väl allt. Kilander och hans gelikar är som det gamla skråsystemet som hade monopol. Det avskaffades ju redan på 1800-talet!
  Dags för Kiland m fl att snappa att köparna har rätt till likabehandling

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 01:27 , Blogger Marcus sa...

  Mäklarsamfundet verkar sätta sina egna medlemmars kortsiktiga vinstintresse före öppenhet som är till gagn för både Köpare och Säljare då alla Säljare förr eller senare ochså blir Köpare.

  Mäklarsamfundet bör istället ses som delskyldiga till denna ohälsosamma övervärdering som råder på svenska fastigheter.

  För att undkomma Boligans granskande öga har jag observerat att många mäklare helt tar bort sina objekt från marknaden för att sedan lägga ut dem efter flera dagar och på så sätt få bort dem ur Boligans länklista.
  Objekten är då "marknadsanpassade" eller "prisjusterade" som det kallas. fula metoder på en övervärderad marknad där kolapsen står på glänt.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 01:33 , Anonymous Anonym sa...

  Äntligen något verktyg för oss köpare. Mäklaren försäker alltid med budgivning på sina objekt villket jag anser är att skinna oss köpare på varje krona.Nu har dom ju fått som dom vill vi köpare har om än lite trubbigt verktyg men ändå någon hjälp vid köpet.
  Stå på er och lycka till.
  Växjö

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 01:37 , Anonymous Anonym sa...

  Leve friheten....behöver någon hjälp så finns mäklare att tillgå annars så ska bulvanerna knipa käft.
  En bulvan är en som parasiterar på marknaden likt en hallick för en prostituerad och låt marknaden sköta sig självt i den mån det går och behäver man asssistans så då kan ni komma och erbjuda era tjänster.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 01:58 , Blogger ann-sofie sa...

  äntligen någon som vågar ta upp kampen mot mäklar(maffia)branschens hästhuvud!!!!
  ge inte upp!!!

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 02:16 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarsamfundets brev påminner mig om TV serien mäklarna. Men det är väl bara en tillfällighet ...

  Skulle mäklarsamfundet skrivit det här brevet för ett år sedan när bostadspriserna fortfarande var på väg upp ?
  Skulle inte tro det, istället hade Mäklarsamfundet säkert beklagat sig ifall några av deras upptrissade objekt inte fanns med när priserna ökade.

  Jag håller på boligan som en mycket informativ och nyttig tjänst, bara det att kunna se var objekten finns via google maps är en elegant och värdefull funktion.

  Hoppas verkligen boligan är här för att stanna !

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 03:30 , Anonymous Anonym sa...

  Hemnet var visst inte så bra som jag trodde... Heja Boligan !
  Mycket bra att kunna se hur länge ett objekt legat ute till försäljning.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 03:48 , Anonymous Anonym sa...

  Utmärkt Boligan, er info är suverän även för mig som är mäklare. Ni och landets köpare och säljare av bostäder är bara att gratulera till en mycket bra och konsumentvänlig tjänst. Likaså det fåtal av oss mäklare som är övertygade om att både köparnas, säljarnas och vårt bästa går alldeles utmärkt att kombinera. De som verkar vilja ha någon ensamrätt till Internet och tror att den postiva utvecklingen går att hejda är bara att beklaga. Samtidigt som man kan tacka för att de skyndar på - och inte bromsar som de själva tycks tro - förflyttnngen av informationsövertaget från producent (här mäklare) till konsument (köpare och säljare).

  Så fortsätt bara köra hårt, ni har drygt 8 miljoner svenskar på er sida. Blott ett gäng sura och konsumentovänliga bakåtsträvare representanter för gårdagen emot er.
  Lycka till.
  Lasse Eneland
  A-mäklarna.se och köparna.se

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 04:36 , Anonymous Anonym sa...

  Fan va sköna ni är! Äntligen någon som vågar stå upp mot mäklarsamfundet och deras monompolställning på marknaden. Hoppas ni krossar Hemnet!

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 05:23 , Anonymous Anonym sa...

  Hänvisar ni till att ni är en sökmotor som yahoo, google så blir det svårt för mäklarna att stoppa Er. Dessutom är ni bäst! Vilket borde vara jobbigt för mäklarna. Jag hittade flera bra objekt i mitt bostadssökande som jag inte hittat när jag letat annars(i Vaxholm). Dessutom har ni vettig info som m2-pris etc...Bra reklam för er i dagens tidning....!

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 08:23 , Anonymous Anonym sa...

  älskar boligan. bästa sajten för bostadsköpare! dessutom ska ju mäklaren gå även köparnas intresse, men jag tycker mäklarsamfundets brev tydligt visar att de bara är intresserade av sin procent.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 09:18 , Blogger pappa sa...

  Så typiskt. Var och en är sig själv närmast. Frågar man en mäklare så säger man att man är oberoende och objektiv och sen kommer reaktionen som ett brev på posten. Hade Boligan kommit igång precis när priserna stigit och allt pekade på att köpare måste skynda sig annars går tåget, då hade nog inget brev kommit utan istället hade applåder hörts.

  Hela våren har dessa provisionsätare förnekat att bostadsmarknaden skulle påverkas av finansoro, lägre börsvärde, högre räntor, strängare kreditvärdering och en annalkande lågkonjunktur som urholkar den totala betalningsförmågan i takt med ökat antal varsel. När sedan förnekelsen står upp i halsen så byter några taktik och försöker påstå att man måste sälja fort för att inte riskera att förlora mera, i syfte att få upp sin egen omsättning på en allt trögare marknad.

  Detta gäller dock inte Dalarna, enligt en mäklares uttalande i tidningen Demokraten, för Dalarna berörs inte av finansoron. Skulle önska hon får rätt men jag skall nog spara artikeln och skicka in en påminnelse när det blir dags.

  En fri transparent marknad är alla för, så länge det gynnar sina egna intressen.

  Så istället. Utveckla informationen. Varför inte långsiktig statistik på hur kvm-priset varierar inom olika län och kommuner.

  Hälsningar
  Marknaden har aldrig fel men drabbas av girighet ibland

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 09:29 , Anonymous Anonym sa...

  Jag hatar Mäklare. Speciellt Erik Olssons Malmö-mäklare är de sämsta som finns, skulle aldrig anlita dessa eller köpa något från dem. De har bedragit oss i många år, vi kan bara rikta ett stort tack till Boligan som ökar transparensen på marknaden. Tack Boligan! Älskar er sida.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 10:10 , Anonymous Anonym sa...

  Läs noga dessa ord från en som faktiskt jobbar som MÄKLARE och börjar vänjas vid att betraktas som jordens avskum.

  1. Boligan har användbar statistik, framförallt just nu då säljarna behöver proppas fulla med argument för varför de skall SÄNKA sina orimligt höga krav på vilka priser vi skall trolla fram åt dem. Det blir fan i mig inga affärer gjorda om säljarna inte slutar hoppas på att få "lika mycket betalt som grannen fick för 4 månader sedan".

  2. OM HEMNET. Hemnet ägs av mäklarbranschen själv. Syftet är att kunna samla alla objekt på ett ställe och underlätta för kunderna, inget annat. Ta bara dagstidningarna. Tänk er att bo på en ort med fem lika stora, lika viktiga dagstidningar. Var skall man annonsera? Man kanske inte har råd att synas överallt. Det drabbar kunden som i förlängningen kommer att få betala mer för marknadsföringen. Samma sak kommer att hända när vår objektsannonsering på nätet splittras upp på diverse olika sajter som till en början är gratis, men som garanterat snart inte kommer att vara det. Där har ni skälet till varför Hemnet bör få vara det exklusiva forum som gynnar alla. Sedan kan förstås tjänster, layout m.m. utökas och förbättras, det håller jag med om.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 10:14 , Anonymous Anonym sa...

  Nu börjar mäklarna få panik !
  Bra jobbat Boligan :-)
  Jag har aldrig träffat en opartisk mäklare !
  Det går utmärkt att sälja utan mäklare.
  Varför betala så mycket för några visningar och tecknande av kontrakt ?

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 10:14 , Anonymous Anonym sa...

  Det här har jag väntat på LÄÄÄNGE,mäklarnas uppdrivande prisättningar som ingen förankring i verkligheten har att göra,kanske äntligen kan dämpas genom en sådan här sajt!Nu ser vi resultatet av åratals "mäklarstyre",människor som har förköpt sig genom att betala priser som är fullkommligt orealistiska! Dom stackarna får nu bita i det sura äpplet och se sig omsprungna av ränteläget/prisraset.Är mäklarna med och betalar vad kalaset kostar oss skattebetalare? Trodde inte det heller *S* //Jojje

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 10:25 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er. Vi letar lägenhet åt vår dotter bara på boligan numer.
  Mäklarsamfundet är sunkigt- det visste vi tidigare - och hade situationen varit annorlunda nu hade det också låtit annorlunda.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 11:10 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är ett suvärent sätt att få överblick av hur marknaden ändras. Att priserna börjar gå ned är ju inte något som mäklarna vill ge sken av, utan de fortsätter att skruva upp säljarnas förväntningar. Affärerna tar längre tid men marknaden får till sist alltid rätt.

  F.ö. borde denna tjänst vara av intresse för säljaren, vill man sälja så bör ju priset vara rätt...

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 11:27 , Anonymous Anonym sa...

  Fick tips om er sida via en kompis och för oss som nyinflyttad till Göteborg har ni varit guld värd. Tack för att det finns en objektiv granskning av bostadsmarknaden.

  Anders

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 11:29 , Anonymous Anonym sa...

  Men det här är ju de bästa som hänt sedan torrent systemet uppfanns!
  Är i köpläge själv :)
  Man orkar ju inte med mäklarens utgångspris som inte har något o göra med hur mkt säljaren släpper den för utan bara vad andra lgh i närheten har för utgångspris som de inte heller vill sälja för. BRA att någon städar upp i den här nationella soppan som kallas bostadsmarknaden.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 11:48 , Anonymous Anonym sa...

  Måste börja med att berömma en bra sajt som verkligen fyller sitt syfte!!

  Jobbar själv som mäklare och kan tyvärr inte känna igen mig i alla mer eller mindre grova påhopp. Det jag tror Lars Kilander försöker få fram om väl väldigt klumpigt är att boligan "tar" uppgifterna från mäklarna vilket inte är rätt och dessutom olagligt.

  Däremot står jag till fullo bakom den mycket tydliga och bra statistisk som jag dessutom tror kan gynna marknaden, både köpare och säljare. Det en mäklare verkar för är att förmedla en försäljning och ju mer information som finns tillgänglig både säljare och köpare ju tydligare och smidigare blir affären för båda parter.

  Jag själv följer boligan.se nästan varje dag för att känna av marknaden och kunna göra ett bättre jobb, ja det finns faktiskt vissa mäklare som både är seriösa och tar sitt arbete på allvar.

  Stolt fastighetsmäklare

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 13:00 , Anonymous Anonym sa...

  Rätt häftigt detta.
  Följer med spänning utvecklingen av Boligan. Nu har ni fått mycket publicitet - ta vara på det.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 17:03 , Anonymous Anonym sa...

  Önskar att jag kunde saälja mitt hus genom Boligan. Alla fakta på bordet, köparen vet vad han får. Alltid lättare att göra affärer när alla fakta ligger på bordet. Som säljare vet jag att en köpare är seriös, vad mer kan jag begära?
  Många svenska mäklare, inte alla, många, fifflar, mörkar och till och med ljuger.

   
 • Klockan 1 oktober 2008 kl. 23:19 , Anonymous Anonym sa...

  Liknande yrkande som Mäklarsamfundet har ställdes av blocket.se mot allannonser.se

  Blocket har inte fått igenom sina krav. Det finns en laga kraft vunnen dom på det. MVH Alexander

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 00:32 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är en utmärkt sida! Vik inte ner er för mäklarnas hot. Fortsätt utveckla sidan! I dag den enda site som tillvaratar köparens intressen. Hemnet är bara till för säljarna.

  Jobba på!

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 00:54 , Anonymous Anonym sa...

  Jättebra site där man kan följa ett objekts prishistoria! Bra komplement till Hemnet som dock än så länge har överlägsen sökfunktion. Låt er inte skämmas av Mäklarsamfundets dryga brev som bara är ett illa dolt försök att undanhålla sann och viktig information ifrån marknaden. Information som visserligen kan vara till nackdel för säljaren men som definitivt är till stor fördel för köparen. Mäklare har en tendens att glömma att de ska ”tillvarata både köparens och säljarens intresse”. Att även Mäklarsamfundet sanktionerar att en mäklare fullständigt bör försumma köparnas intressen gav de pinsamt tydligt uttryck för i sitt brev.

  I deras brev så skriver de bl a att ”närmare 75 % av de svenska fastighetsmäklarna är medlemmar i Mäklarsamfundet.” När jag inom kort kommer att börja leta mäklare för att sälja mitt hus så kommer jag att se det som ett klart plus för de 25 % av mäklarna som inte är med i ett sådant oseriöst samfund.

  Köpspekulanter till mitt hus ska ha rätt att ta del av all relevant information om dess försäljningshistoria även om den är till nackdel för mig. Jag hoppas dock på att den kommer att vara till fördel för mig eftersom jag bor i ett rätt attraktivt område och när spekulanterna i början kan se att huset inte har legat ute så länge och så lägger de förhoppningsvis på ett kol. Jag räknar med att det blir sålt ganska kvick. Grannen fick sitt hus sålt på en vecka för en månad sedan.

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 01:31 , Anonymous Anonym sa...

  SNÄLLA SNÄLLA BOLIGAN.. jag skulle vilja se en kolumn i listpresentationen med prisförändringsdatum så jag kan se vilket datum objektet ändrade pris.

  Just nu så kanske boligan kan uppfattas som den mest gynnar köpare men det beror ju bara på att bomarknaden har gjort en kovändning utan dess like. Om några år när det vänt uppåt igen så kan den lika gärna ses gynna säljaren mer.. Nu kollar man vilka som sjunkt mest och legat ute längst. I somras var man ju tacksam om det inte stack för mycket i budgivning.

  Appropå att lämna ut information så publicerar inte vissa mäklare de bud som ligger förrens de ligger i närheten av utgångspriset. När jag pratar med mäklaren så kan ett hus som kostar ex 4 miljoner ha ett bud på 3600000 men går man in via webben så har de inte registrerat buden ens. Men det är ju som alla säger mäklarna skiter fullständigt i oss köpare. Det är bara pengar pengar pengar och säljaren som räknas. När svärföräldrarna sålde sitt hus för 2 år sedan så blev de bjudna på middag av mäklaren.. men köparen blev inte inbjuden.

  Senaste månaden har dock mäklarnas beteende ändrats lite till det bättre. De kanske har varit på charmkurs ;-) Om några månader kanske till och med köparen kan få komma på middagen..

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 01:46 , Anonymous Anonym sa...

  Va trött jag blir ibland. En bra sajt för övrigt.

  Det är väl ändå spekulander som bjuder mot varandra, de trycker alltså upp priset?
  Det är bankerna som varit alldeles för givmilda med att ge spekulanterna pengar!!!! De om någon har stått för de prishöjningar som varit. Ju mer pengar folk har destå dyrare kan de handla! Nu när de höjer räntorna kan inte folk bo kvar då sjunker ju priserna. Hur logiskt som helst!

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 02:45 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarna är jätteglada idag med de höga priser som råder. De flesta tar ju ut procent på försäljningspriset och vill även ha bonus om den kan få ut mer än vad säljaren tänkt sig. Höga bostadspriser gagnar inte oss konsumenter, det blir bara högre boende kostnader och banker och mäklarna är de självklara vinnarna. Boligan kan ge mer ljus över vad som händer på marknaden, dock så har säljarna oftast förblindats av mäklarna nu när marknaden viker och priserna sjunker inte i samma takt som de gick upp. Bra av Boligan att inte ge vika för mäklarsamfundet. Mäklarna borde istället sänka sina löner och ta bort bonussystemet. Fastpris på arvordet borde vara självklart.

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 02:58 , Anonymous Anonym sa...

  Jag vet inte....Verkar som om att det mest är skadeglada inlägg om att bostadsmarknaden håller på att gå ner?? Tycker att informationen på Boligan är bra, men vad säger det egentligen? Såg ett hus som hade gått ner -24% på Orust. Men det hade det ju igentligen INTE. Säljaren hade beslutat att stycka sin tomt, och då tycker jag faktiskt att -24% är helt missvisande. Eller?
  Antal dagar som objektet har varit på Hemnet, stämmer heller inte riktigt! Min vänninas objekt som ligger på hemnet och här på boligan, säger att huset har legat ute i 58 dagar, men det har det inte. Det har varit borttaget på hemnet ca 20 dgr och blev inlagt igen eftersom spekulanterna som vann budgivningen inte fick tillräckligt med lån i banken. Det är alltså inte något fel på huset, (det är helt nybyggt), men jag tycker ända att det blir missvisande här, eftersom alla tycks tro att : Jaha vad trodde de, att de skulle få så mycket?? Eller, vad är det för fel på det nu då??Här kan vi säkert pruta!! Och det kan man ju är klart! Behöver man inte sälja idag så tror jag inte att man gör det. Precis som det är med aktier och fonder.Nästan alla budgivningar idag börjar under utgångspriset, men brukar komma upp i vad utgånspriset är i alla fall....
  Tycker ändå att de mäklare som jag har varit i kontakt med är ganska tydliga med den information de har om ett objekt till salu. Det måste ju ändå vara lite annat som spelar in när man ska köpa en bostad, som att man faktiskt tycker om objektet!! Det är väl ändå värt en del?

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 06:59 , Anonymous Anonym sa...

  Hej.
  Jättebra site...... Men det verkar som om mäklarna kommit på ett sätt att komma "runt" er. Jag har följt med en lägenhet på Ringvägen 8 som förut enligt er varit ute på marknaden över 150 dagar och prissänkt till 7,9 milj -14%. Nu står det att den har legat ute 6 dagar och att priset är 7,9 utan prissänkning. Det är samma mäklare....

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 07:05 , Anonymous Anonym sa...

  Idel lovord om siten... Typiskt svenskt flockbeteende! Det är väl inga nyheter som presenteras på siten, går man i köptankar så samlar man på sig just den här typen av information och använder den efter eget tycke om och när man går mot en köpsituation. Går man inte i köptankar så lägger man ingen energi på det heller. Vad som hänt nu är att någon, med hjälp av en tekniskt halvkass plattform samlar in denna information och presenterar på en site så att lata bekväma människor inte ska behöva engagera sig det minsta. Dessutom spär det här på den redan negativa tongångar vi omges av överallt och det är inte till gagn för någon.

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 07:12 , Anonymous Anonym sa...

  Blir bedrövad när man läser alla inlägg i bloggen. Är ni verkligen så passiviserade???
  Såg bland annat ett inlägg om mäklarnas arvoden och att de tar procent på förmedlade objekt, vad är konstigt med det? Det är ju en förhandlingsgrej mellan säljare och mäklare och kommer säkerligen att ändras över tiden beroende på marknadsläge men är inget att förfasas över.
  Alla ni som gnäller och klagar, hur skulle ni själva agera i en säljsituation? Skulle ni välja en mäklare som ser till att ni får så högt pris som möjligt, eller en mäklare som lyfter fram svagheter med objektet?

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 08:04 , Blogger Unknown sa...

  Boligan ar fortrafflig konsument information. Eftersom jag bor i Singapore har jag inte tillgang till annan konsumentupplysning.

  Jag ar i fard med att kopa en bostad for min pensionering i Sverige. Jag kollar boligan's web sida verje dag. Tack for hjalpen!

  Martin Helander

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 10:46 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er. Boligan är det bästa som hänt alla oss som står i begrepp att byta bostad. Äntligen kan vi få ärlig prisinformation så att vi själva kan bedöma var ett realistiskt pris ska ligga.
  Hemnet har inte tagit sitt ansvar för att lämna korrekt information till både köpare och säljare!Bl a har man medvetet presenterat objekt som nyinlagda när de i själva verket varit publicerade på Hemnet en längre tid.
  Jag stöder förslaget att bojkotta Hemnet.

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 11:22 , Anonymous Anonym sa...

  Utmärkt Boligan! Hemnet är för säljare och mäklare som helst vill trissa upp priset. Boligan är för köpare som med all rätt i världen bör få veta hur länge bostaden varit till salu samt eventuellt sänkt pris. Go on Boligan!

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 12:38 , Anonymous Anonym sa...

  En fråga hur skulle Boligan få tag i uppgifter om inte Hemnet fanns?

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 14:11 , Anonymous Anonym sa...

  fantastisk sida, vik aldrig ned er!

   
 • Klockan 2 oktober 2008 kl. 23:46 , Anonymous Anonym sa...

  Var finns objektiviteten hos Boligan?
  Man presenterar en lista på Top 10 prisfall men väljer att inte visa andra sidan nämligen Top 10 prisökningar. Likadant är det med kvm priset, här kan man på "topplistan" se de billigaste bostäderna. Kallar ni det för rättvisande information???
  Det här är inget annat en ett sätt att bidra till den panik som börjar sprida sig om hur dålig ekonomin är.

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 02:19 , Anonymous Anonym sa...

  Endast de som förköpt sig och köpt för dyrt har anledning att oroa sig.

  En och annan villaägare är väll livrädd nu när marknaden börjar bli mera transparent , men man kan aldrig lura marknaden och en självsanering är ganska oundviklig efter senaste årens onaturliga uppgång understödd av låga räntor , bostadsbrist och högkonjunktur.

  Tänk på att ett bra boende inte blir sämre att bo i bara för att det har gått ner en halv miljon sista veckorna , prisfallet har bara börjat och om några månader kan det bli intressant att gå på visning.

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 02:32 , Anonymous Anonym sa...

  hej,
  Mäklarens roll är utspelad,köpare o säljare kan skriva kontrakt på banken som förr...
  Mäklarna kan inte göra sitt jobb nu när det krävs mer av dem,de trodde att man kunde tjäna ca 20-90 tusen per uppdrag bara genom att stå i en fin kostym och le och bocka för att ingenting utföra,mer än skriva ett avtal och visa en lägenhet.
  Hela branchen kommer omprövas ,och de som står bakom hemnet ,är företag som tjänar massor pengar på administrativa upplägg.,tex capitex.
  Mvh Lisa

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 03:24 , Anonymous Anonym sa...

  Lilla Lisa!!!
  Tror du verkligen att en mäklare tjänar 20-90 tusen per objekt?
  E du verkligen sååå dum!?!?!
  Hur mkt tror du marknadföringen kostar? Hyra av lokal för byrån? 20% ska bort pga momsen! Arbetstiden för mäklaren... Tror du att de får OB-tillägg på lördagar och söndagar? En mäklare jobbar snitt 60timmar i veckan!
  Vart jobbar du??? På Volvo? Nattskift? 33timmar i veckan med en lön på 30.000:-/månad. Den lönen är betydligt högre än vad en mäklare tjänar!
  Tänk på det du!!!!

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 05:10 , Anonymous Anonym sa...

  Då jag letar efter fritidshus ,har jag noterat några fall där objekt som legat ute länge tas bort och läggs in igen med nytt pris och annan bild. Då visas objekten som nya.Allt för att förvilla.

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 05:18 , Anonymous Anonym sa...

  Alla hejare som tycker mycket om den sk websida Boligan kommer förr eller senare att bli säljare! Jag önskar dom ALDRIG kunna sälja! Aldrig! Jag uppmanar Hemnet att stoppa sin sida tolsvidare, vilket ska leda till Boligans slut! TJUVAR!

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 06:58 , Anonymous Anonym sa...

  stå på er Boligan, jättebra site! Vill bara säga att jag också förstår att Boligan kommer att tolkas olika beroende på hur köpläget är, dvs när det var uppåtgående trend, gagnade denna sida säljaren, och i dag gagnar den köparen. De enda som inte verkar fatta det och hänga med är mäklarna, att döma av deras pinsamma brev. Att försöka stoppa information på internet visar på ett ålderdomligt beteende och att man är lite okunnig. Det går inte att stoppa tidens tand. Dessutom är det så att mäklarna själva har fördärvat sitt rykte. Trissat upp priser, fejkade bud, listan kan göras lång. Aktiemäklare måste ha licens och är mckt hårt granskade av FI, skattemyndigh mm( till skillnad mot vad allmänheten förstår tror jag ) Att det finns en kår av fastighetsmäklare som slipper ALL form av granskning är mckt märkligt, och att de sedan opponerar sig när en oberoende sökmotor lägger ut information om objekt till salu är bara absurt. De visar väldigt tydligt att de är måna om sitt monopol, och därmed inte värnar om köparen. Tyvärr är folk tillräckligt begåvade för at börja genomskåda den här typen av lurendrejeri. Mäklarna har sig själva att skylla, de har missbrukat sin roll. Och till sist vill jag säga att det går aldeles utmärkt att sälja utan mäklare, låt er inte luras av deras tomma hot.
  Och till er som skramlar och hotar med att det blir svårt att sälja efter man har köpt vill jag bara säga att mäklarnas falska bild av verkligheten sätter inte fart på affärerna. Tvärtom är både köpare och säljare är gagnade av information som är verklighetsbaserad. Fastighetsmäklare har mckt att lära av aktiemäklarbranchen som är hårt styrd och reglerad i Sverige.

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 07:17 , Anonymous Anonym sa...

  Bra sida! Till dig som inte tycker att man ska gnälla, utan se själv hur roligt det är att försöka sälja vill jag säga förljande; Om man inte försökte lura i folk att bostäder är dyrare än vad de är, skulle fler våga köpa, och har man köpt till ett rimligt pris är det sedan lättare att sälja till ett rimligt pris. Det som har hänt i dag är att en del stackare har köpt objekt på en kraftigt övervärderad marknad och är därför beroende av att få ett övervärderat pris på sin bostad för försäljning. För det går aldeles utmärkt att sälja om man gör det till ett marknadsanpassat pris. Det funkar inte när mäklarna försöker påskina att det inte finns ngn prisnedgång att tala om.... De missbrukar sin roll då.

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 08:18 , Anonymous Anonym sa...

  Fantastisk jobb!

  Det er bare å kjöre på! Mye bedre enn de fleste webbsidene der ute.

  Jeg må si att eiendomsmeglerne i stklm oppförer seg som market makers i ett ureglert marked. Galskap...

  bra jobbet boligan.se

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 09:51 , Anonymous Anonym sa...

  Detta visar väl hur korrumperad denna branch är.
  Det bästa med denna konjunktursvängning är att vi blir av med de mäklare som inte håller måttet.
  Super med boligan.
  ni står för transparens

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 11:17 , Anonymous Anonym sa...

  Jag älskar er tjänst. Keep yup the good work. Mäklarbranschen behäver mer transparens och inte fifflare!

   
 • Klockan 3 oktober 2008 kl. 12:07 , Anonymous Anonym sa...

  Den oversigt som Boligan leverer over markedet er helt uovertruffen.
  I Danmark var der vildt oprør over den tilsvarende side Boliga, da denne blev oprettet og mæglerne prøvede diverse tiltag til at blokere for tjenesten. Det blev stoppet fra politisk side med trussel om lovindgreb og efterfølgende har det da også vist sig at Boliga har udelukkende positiv effekt på markedet m.h.t. overskuelighed over udbud og priser.Det gavner på sigt både købere og sælgere at ejendommene handles til rette pris af den rette køber.

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 01:42 , Anonymous Anonym sa...

  Utmärkt! Fortsätt att förbättra den här sajten! Det kan bara bli bättre med mer information, endast de oseriösa skulle säga motsatsen.

  En fastighetsmäklare skall se till både säljarens OCH köparens intressen och det kan aldrig bli fråga om en helt neutral syn när mäklarens arvode baseras på andel av försäljningssumman. Sen är jag FULLSTÄNDIGT övertygad om att det finns mäklare av olika seriositet, att den seriösa delen av branschen förtvivlat sett på när den ena efter den andra uppstickaren skott sig på den makalösa uppgång som varit de senaste åren.

  För egen del tillhör jag mot min vilja den skara som ser med tillförsikt på att det nu är en och annan av skrävlarna som får mindre att leva av. Jag har på flera visningar fått en liten folder där det står hur duktiga mäklarna i firman är och hur mycket de vet och kan svara på. "Utmana oss gärna." har det stått och så har de inte ens vetat var tomtgränsen går... Va?! På en visning frågade jag mäklaren om hurdant garaget var. "Ja, det är ju ett stort garage där de har mockat med bilar. Där är såndär tre... öh, tre-... ja, såndär ström du vet." För egen del anser jag att man inte är seriös om man inte kan begreppen i sin egen bransch, för hur ska man då kunna svara för vad grejorna man förmedlar är i för skick???

  Jag är väl medveten om att mäklarens arvode ska betala både egen arbetstid, annonsering och annat som tillkommer mäklarens uppdrag, men de senaste åren har det mesta sålt sig själv och mäklaren har i alla fall inte behövt anstränga sig kring UPPLYSNINGAR, den saken är klar.

  Jag läste nånstans om att i Danmark är budgivning reglerad på sånt sätt att den sker slutet i brev till mäklaren. Den som bjuder högst i denna första och enda omgång är den som får köpa (kanske säljaren har rätt att välja köpare, jag vet inte). Det finns säkert baksidor med den medaljen också, men det värsta ståhejet borde försvinna med en sån lösning.

  Jag skulle bli djupt förvånad om den här sajten förblir gratis för användaren. Men om köparens sökmöjligheter begränsas eller försvinner med framtida avgifter som hinder, så kommer boligan.se att helt tappa sitt ursprungliga värde. Hoppas ägarna till sajten har helt andra avsikter. Från min synvinkel borde det finnas en marknad för privat annonsering likt Blocket fast med mer funktioner och även en marknad för både privatpersoner och mäklare att betala för en länk till annan annonsplats med bara en symbol på kartan precis som funktionen är nu.

  Tack för initiativet!
  Erik

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 02:11 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarsamfundet skriver att Boligan riskerar med sin verksamhet att skada säljarens och mäklarens ekonomiska intresse, vad innebär det för köparen?

  Om ett hus hos en mäklare har ett utg.pris. på 1,5mkr så skulle ägaren lätt själv kunna sälja huset för 750kkr, ändå skall mäklarna ha provision på både de första 750kkr och de senare 750kkr, även om det bara är de senare 750kkr som mäklaren bidragit till, detta är ocker. Alla andra får betalt för den förädling man i sitt yrke skapar, inte råvarans inköpspris...

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 02:13 , Anonymous Anonym sa...

  Finns det något PG man kan slänga in en slant på?? Denna site kommer spara miljoner åt sveriges husköpare!

  Syn den kom så sent, värsta ruschen är ju över...

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 03:02 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är en fantastisk sajt och har varit något jag saknat länge! Det enda som saknas nu är slutpriserna på alla objekt på samma lätttillgängliga sätt!

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 03:37 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är det bästa som hänt på mycket länge. Ni visar hur verkligheten ser ut, något som annars kan vara mycket svårt att få grepp om. Tack.
  Anders Kalmar

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 05:11 , Anonymous Anonym sa...

  Hej Boligan,

  Välkommen till Sverige!

  Jag har känt till er danska motsvarighet sen tidigare och har längtat efter en svensk motsvarighet.

  Er tjänst är jättebra och jag hoppas ni fortsätter utveckla den!

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 05:54 , Anonymous Anonym sa...

  Jag är ute efter ett fritidshus och jag har koll på priserna och vi har letat ca 2 år.
  Det märkliga är att priserna på fritidshus i Båstad kommun har ökat ca en halvmiljon sedan förra sommaren. De får visserligen inte så många fritdshus sålda.

  Vi tittade på ett hus som har haft ett ursprungligt pris på nästan tre miljoner. Huset är sänkt 27% sedan det kom ut på marknaden.

  Problemmet är att det aldrig har varit uppe i prisklassen tre miljoner. De köpte huset 2006 för 1 625 000kr enligt lagfarten i lokaltidningen. I HD kan du söka priset vad villa /fritidshus sålts för utan kostnad.Tyvärr finns inte borätter med.

  All renovering är gjord av förra ägaren. Nuvarande ägare har lagt lite målarfärg på huset. Huspriset har gått ner 27% och är nu nere i 2 150 000kr.

  Problemet är att mäklarna/ säljare sätter ett så högt pris att man faktiskt får intryck att priset har gått ner så mycket, medan det enligt min uppfattning är hutlöst pris från början.

  Vid visning säger mäklarna att de har redan gått ner så mycket i pris.

  Du som privatperson kan luras av att du gör ett klipp, men kolla lagfarterna innan du köper och åk gärna runt och se hur mycket priserna har sålts för i det område.

   
 • Klockan 4 oktober 2008 kl. 22:48 , Anonymous Anonym sa...

  Bra att boligan finns och startat men jag är tveksam till hur rätt alla siffror är. Jag har upptäckt felaktiga siffror över hur länge bostäder legat ute.

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 01:15 , Anonymous Anonym sa...

  Hej,

  detta är en mycket allvarlig inskräkning av EU medborgares demokratiska rättigheter samt Sveriges egen tryckfrihetsförordning och yttrandefrihetsgrundlag.

  Detta hot borde omedelbart polisanmälas och drivas vidare i en grupptalan där fler Svenska medborgare som känner sig vilseledda av Lars Kilander Mäklarsamfundet kan kräva skadestånd och han fälls.

  Jag ber dig Bo Blangstrup på Boliga Sverige Aps / Boligan.se att göra denna polisanmälan för att driva saken vidare.

  Jag tycker även att fler personer skall ringa Lars Kilander och fråga vad han menade med att göra detta totalt idiotiska hot.

  "För ett fritt Sverige utan totalitär dubbelkorrumperande moral."

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 02:20 , Anonymous Anonym sa...

  I LIKE!
  VERY GOOD, INDEED!
  HIGH FIVE!

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 03:02 , Anonymous Anonym sa...

  Bra och trevlig site, att användas för de som förstår att använda den. Det är alltid en fördel med transparens på marknaden. De enda som kan tänkas önska mindre transparens är de som vill göra ett klipp och närpå lura någon om de har möjlighet till det.
  Samtidigt är värdet på boendet något som avgörs av köparen genom att den värderar det och vad den är villig att betala för tex huset men även vad köparen i nästa led är villig att betala. Det är just detta som boligan bidrar med. Det innebär inte att man till 100% kan lita på boligan för den saken skull samtidigt som det inte kan säga exakt vad en annan köpare skulle vara villig att betala, men det kan ge indikatorer. Jag tycker att det är en jättebra site.

  Jag skulle önska att man kunde se hur många objekt som säljs eller försvinner varje dag och även slutpriserna vore inte fel.

  mvh Peter

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 04:00 , Anonymous Anonym sa...

  Ni har folket bakom er, då mäklarna skall företräda både köparna som säljarna. Ni bidrar i högsta grad till detta.

  Hemnet monopolet måste brytas.

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 12:31 , Anonymous Anonym sa...

  Vid eventuell försäljning kommer jag INTE att lämna uppdraget till någon mäklare som stödjer en bojkott eller liknande av Boligan. Tycker att det ni gör är alldeles utmärkt.
  Sören

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 12:50 , Anonymous Anonym sa...

  Jag tycker att Boligan är en mycket bra tjänst. Den har hjälpt oss att hitta objekt som vi annars inte upptäckt, och då menar jag inte bara objekt som varit svårsålda.

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 14:32 , Anonymous Anonym sa...

  Detta är precis vad Pricerunner gör för hemprylar och annat. Leder till bättre fungerande marknader på sikt. Helt rätt. Monopoliststmäklare kan gott känna på vad konkurrens och marknadskrafter betyder även i dåliga tider. Stå på er.

   
 • Klockan 5 oktober 2008 kl. 22:35 , Anonymous Anonym sa...

  Men vad är det som är rättvist med denna sajt, vad är det som säger att ett objekt som varit länge till salu är sämre. Jag känner till flera objekt vars grannar sålt för samma pengar på ett par dagar men pga av att dom ligger med här bland annat så tror folk att det är något fel.

  Ska ikea börja tala om hur länge just en vara varit inne på lagret? ska tandläkare skriva hur gammal sin tandläkarstol är. Ska vi inte få ha poliser som har jobbar för länge. Nä jag anmäler inte till dig du har jobbar i branschen för länge och kan vara färgad.

  Nej objekten skall läggas ut objektivt. Inte med om den har prissänkt eller hur länge objektet varit ute. Titta på bilderna läs texten och gå och titta på lägenheten tycker du att priset är rimligt köp tycker du inte köp inte.

  punkt

   
 • Klockan 6 oktober 2008 kl. 02:38 , Anonymous Anonym sa...

  Efter at have oplevet adskilolige fingerede budgivninger de seneste 9år, er det befriende som köber endelig at få et ordentligt värktöj til pris gennemsigtlighed.
  Stå på Boligan!!

  Mvh
  Stig

   
 • Klockan 6 oktober 2008 kl. 05:42 , Anonymous Anonym sa...

  Ja just det, objekten ska läggas ut objektivt, vilket de gör m transparens på marknaden ( en tjänst boligan och inte mäklarna tillhandahåller). Hur kan du ens m bästa vilja försöka få ngn att tro att mäklarna skulle lägga ut objekten objektivt? Och att jämföra m hur länge en vara legat ute på IKEA:s hylla blir bara pinsamt. Det är en viss skilnad på lägenheter och varor som ligger på en butikshylla till ett fast pris. (Dessutom är det ju faktiskt så att man rear svårsålda objekt). Det är bara pinsamt att försöka försvara en dålig bostadsmarknad med den där typen av argument. Är du mäklare eller? Mäklarna har själv dragit på sig detta dåliga rykte. Det är också de som måste restauerera ryktet om de ska ha ngn framtid. Det gör man inte m osakliga argument. Folk är smartare än så. Mäklare ska vara till för både köpare och säljare, inte för att i första hand sko sig själva!

   
 • Klockan 6 oktober 2008 kl. 09:36 , Anonymous Anonym sa...

  Skandal!

  Mäklarsamfundet ska självklart medverka att göra sälj/köp-processen enkel. Att mörka information som dom gjort i alla år visar deras riktiga avsikter.

  Lars Kilander, Mäklarsamfundet;
  AVGÅ!!

  Boligan, stå på er!

   
 • Klockan 6 oktober 2008 kl. 11:35 , Anonymous Anonym sa...

  Vet inte hur detta fungerar. Sålde precis en lägenhet som gick upp 400 000 kr på 36 timmar och den dyker inte upp i statistiken. Klart det är roligt med lite alternativ, men den som är seriös gällande ett objekt skiter nog i denna ganska menlösa tjänst. Har kompisar som säljer/köper nu och de upplever exakt samma sak. När priserna går upp igen så dör denna sida. Tråkigt men sant.

   
 • Klockan 6 oktober 2008 kl. 20:56 , Anonymous Anonym sa...

  Bra boligan!

  Tack vare er kunde jag hitta ett "strategiskt" bra pris på min lägenhet och område. Och jag har fått den såld! :-)

  Tack /stefan

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 01:20 , Anonymous Anonym sa...

  USCH men lite fräckt!

  Har sett artikeln om Er sida i dagens GP och var så klart inne nu och for runt på Er hemsida.

  Mitt Usch kommer av vetskapen om att när det luktar blod så kommer gamarna, beroende på att när marknaden dyker så mår bostadsägarna dåligt om de är överbelånade (vilket tyvärr många är) och MÅSTE sälja, då skall Ni ytterligare sänka dem genom att locka hugade köpare att bjuda ändå mindre så att en del får lämna sina bostäder med kvarvarande lån i vissa fall. (Och såklart inte en krona över till ny bostad..)

  En sanering behövs, visst - men inte med sådan dramatisk oro och ca: 35% nedgång på 6månader; det är orealistiskt.

  En förlust uppkommer när man verkligen sålt inte när man funderar på att sälja eller "bara" äger. STÅ UT, och skratta gamarna i ansiktet - Snart vänder det!
  Långsiktigt ägande är alltid rätt.

  Må gott!
  Anders Dahrenberg
  Dahrenberg Mark & Bostad
  www.dahrenberg.se

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 02:02 , Anonymous Anonym sa...

  bra boligan. stå mot mäklareförbundet.Nu lämnar bättre information än mäklarna gör. jag förstår att de är ilsken på er men ni gör en stor tjänst mot säljare och köpare. vi är med er-.

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 04:39 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklare och byggbolag har haft sina sötebrödsdagar , nu har verkligheten kommit ikapp.

  Bankkris , lågkonjunktur och Boligan gör sitt till för att stabilisera marknaden.

  I framtiden kommer Boligan vara bra för bådet köpare , säljare och mäklare då ökad transparens dämpar marknadens onormala upp och nedgångar.

  Mäklarna har haft för stora möjligheter att själva sätta priserna med tanke på sina egna bonusar , och nu bor vanligt folk i för dyra hus på en fallande marknad.

  Ser fram emot en stabilare och mer sansad marknad , för både säljare och köpare.

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 05:03 , Anonymous Anonym sa...

  Bra sida. Det är till stor del
  mäklarnas eget fel att det blivit som det blivit, dvs upptrissade priser på en övervärderad marknad. Visst kan du snacka om att gamarna gottar sig när trenden går ned ( tidigare inlägg). Skyll inte på vanliga människor för det, för vem är villig att betala ett överpris på en övervärderad bostadsmarknad? Att människor idag sitter överbelånade på hus som de köpt in aldeles för dyrt är ingen ursäkt för att andra människor ska vara villiga att ta vid i den negativa spiralen och fortsätta att själva överbelåna sig på en redan övervärderad marknad. Det här är ngt som mäklarna har varit med och skapat, och idag sitter människor fast i jättelika kedjebrev, de har köpt för dyrt och är tvingade att sälja för dyrt....
  Att den här nedgången i försäljning av bostäder skulle vända snart sa redan en mäklare till mig i våras, och då sa han att det skulle vända uppåt till hösten igen. Nåväl nu är det höst och bostadsmarknaden har inte vänt uppåt. Och när man talar m andra experter, alltså inte mäklare utan ekonomer och finansfolk så är de tämligen eniga i att den här krisen kommer att bli långvarig. Vi har förmodligen inte nått botten ännu, aoch att säga att det snart vänder tycker jag inte verkar vara riktigt realistiskt idag. Och jag har all förståelse för att folk inte vill betala överpris för sin bostad, därmed välkomnar jag boligans tjänster som visar på en mer sann bild av läget än vad ngn mäklare jag varit i kontakt m lyckats. Det finns faktiskt ingen yrkeskategori i Sverige som har möjlighet att fungera m så lite granskning som fastighetsmäklare, och jämfört m andra länder så har svenska mäklare lite granskning. Ni mäklare som är ärliga, ni borde faktist välkomna boligans site. Där har ni en möjlighet att återupprätta ert rykte!

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 12:02 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er, ni har den bästa bostads söksidan, "mäcklarna" kan inte bestämma över vad folk som söker bostad vill ha.

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 15:13 , Anonymous Anonym sa...

  Under den svåra ekonomiska krisen som närmar den svenska bostadsmarknaden är det förståeligt att Boligan kommer att utsättas för ett fletal påtryckningar från de mäklare som är rädda för att förlora stora pengar i form av provisioner från säljande kunder. Brevets innehåll var en fräckhet, det förde tankarna tillbaka till kartellbildning och "maffiametoder". Boligan behövs mer än nånsin eftersom så många köpande kunder har förts bakom ljuset av väldigt många oförskämda mäklare under det gånga seklet. Mäklarna har kunnat frossa i höga arvoden pga onaturligt höga bostadpriser, som de själva hjälpte till att trissa upp. Nu är det slut med det; många mäklare kommer att gå i konkurs och många blir arbetslösa under 2009 och 2010. Tiden med månadslöner på mellan 80.000-250.000 kr är det slut på. Är det stagnation kombinerat med prisfall som råder på marknaden så kan vem som helst räkna ut hur länge det håller innan bubblan det brister.

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 21:53 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarens arvode beror ju på hur högt priset blir och allt som minskar priset för köparen är av ondo för mäklaren. Han står nog bara på säljarens sida.

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 21:55 , Anonymous Anonym sa...

  Vilken tur att mäklarsamfundet skickade brevet till Boligan! Utan brevet som gav uppmärksamhet i nyheterna hade jag aldrig vetat om sighten! Men NU vet jag och kommer utnyttja denna utomordentliga sida! Tack Mäklarsamfundet :). Och självklart, tack Boligan!

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 22:54 , Anonymous Anonym sa...

  keep it up, jag visste inte att ni fanns förens dom sa på tv4as morgon nyheter att dom ville lägga ner sidan.

  Det är väl bra för er, all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 22:56 , Anonymous Anonym sa...

  Säljare och mäklare har de senaste åren haft alla fördelar, man har som köpare fått stå med mössan i handen. Konstigt att en bosajt som Boligan.se inte kommit tidigare med tanke på att information i ett köp ska vara tillgänglig för alla parter men har nu länge varit exklusivt för säljare och mäklare. Livet är inte rättvist. Nu är det köparnas tur!!

   
 • Klockan 7 oktober 2008 kl. 23:32 , Anonymous Anonym sa...

  Bra svar boligan! Mäklare vill tjäna pengar, inte ha den transparens som ni bidrar med. Stå på er!

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 00:45 , Blogger marainne sa...

  Toppen med er sida Låt er inte stoppas av giriga mäklare

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 01:53 , Anonymous Anonym sa...

  Internet har fördelar och nackdelar.
  Informationen Boligan lägger ut
  visar hur Internet används som bäst.
  Bra jobbat.

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 02:48 , Anonymous Anonym sa...

  Ja man kan ju tycka vad man vill om Boligan, bra eller dålig men att det är mäklarna som sätter priserna är ju skitsnack. Sist jag kollade var det de som lade bud som korrigerade marknadsvärdet. Säljs ett hus för 3 miljoner finns det ju uppenbarligen någon som tycker att det är värt så mycket. Sen att konjunkturen förändras och att det kanske inte är säljarens marknad JUST NU är ju en helt annan fråga. Vore nog bra för folk att inse att det är de själva som sätter priserna och att marknaden sällan är spikrakt upp eller spikrakt ner sett till en längre period. Boligan kommer aldrig att sätta marknadsvärdet för folk på marknaden eftersom värdet på en fastighet eller lägenhet alltid har, och alltid kommer, att variera från person till person.

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 03:13 , Anonymous Anonym sa...

  Bra att ni finns - stå på er!!

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 05:05 , Anonymous Anonym sa...

  "Mäklare vill bara tjäna pengar" nähä jag som trode de jobbade för att inte tjäna pengar. Det är väl därför man jobbar eller???? Sen tycker jag det är för jävligt att posten, läkare, taxi, sjuksystrar m.m tjänar pengar. Dom ska ju vara där för att hjälpa mig....

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 07:23 , Anonymous Anonym sa...

  Jag fattar inte vad ni bråkar om, för vore det så att mäklarna tålde konkurrens, eller granskning skulle det inte bli ett sådant liv för boligans tjänster. Men det är ju så att mäklarna vill ha monopol på bostadsmarknaden. Självklart ska mäklare tjäna pengar, men inte genom ohederliga metoder. I alla andra brancher får man stå ut med konkurrens, och tom får mäklare i andra länder göra det. Vad är det som gör de svenska mäklarna så speciella, eller är det just det de inte är, dvs de behöver ett viss handikapp (monopol) för att klara av sitt jobb? Stå på er boligan!

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 07:45 , Anonymous Anonym sa...

  Fastighetsmäklare arbetar med/säljer sitt förtroende. En pålitlig källa är vad man som köpare vill ha, och betalar för. Det är bara att inse att dessa mäklare har förbrukat sitt förtroende kapital. Nästan alla har ngn erfarenhet av skenbud, lockpriser etc, antingen själva eller ngn i bekantskapskretsen. Tv, oberoende granskningar etc har länge talat om sviktande marknad, ja alla utom mäklarna, de som borde känna marknaden har gjort det. De har i stället i det längsta hävdat motsatsen, tills det inte gått mörka längre då försäljningsstatistik kommit ut i svart på vitt.
  Som svar till Anders Dahrenberg, Mark och bostad ( på denna blogg, tidigare inlägg) som talar om att gamarna gottar sig i dessa nedgångar och att en nedgång på 35% inte är rimlig, vill jag säga; rimlig vem är det som bestämmer det? Det är marknaden som bestämmer det, ngt som mäklarna har glömt bort och tror att de kan mörka med. Ja om dessa får fotsatt monopol går det aldeles utmärkt att mörka!( I alla andra brancher vet man att det är osunt). Och gam eller inte det är aldeles självklart att människor drar sig för att betala överpris på en övervärderad bostadsmarknad som sviktar så betänkligt som den gör i dag. Jag tycker inte att det är ngt konstigt med det. Den skada mäklarna gjort på sitt eget förtroendekapital i kombination med finanskrisen gör att det krävs ngt extra av denna yrkeskår för att upprätta sitt förtoende. Det verkar inte riktigt som att mäklarna förstår det då de fortsätter att komma m samma pinsamma argument till varför de ska ha ensamrätt på marknaden. Att siter som boligan har många besökare beror just på att det finns ett underlag för detta, nämligen människor som förlorat förtroendet för en hel yrkeskår.

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 09:03 , Anonymous Anonym sa...

  Heja Boligan, yiiiiiiiiiiiiiiiha. Ni ska verkligen stå på er, först trodde jag att www.saljsjalv.nu skulle rasera mäklar maffian men ni tar priset, helt fantastiskt, ge inte upp, fortsätt, ni är verkligen konsument vänliga!!!! Jag håller med "patrik sa...",

  Hemnet suger, de jobbar och ägs av mäklarna själva. Heja Boligan!!!

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 11:24 , Anonymous Anonym sa...

  Att människor överhuvudtaget oroar sig över fejkbud visar att ngt allvarligt är fel, för att inte säga ruttet i mäklarbranschen. Det borde inte ens finnas en möjlighet till fusk m budgivning, via öppna bud m namn och address, el ngt annat kontrollsystem. För vem ska kunna garantera att alla mäklare är hederliga? Självklart kan ingen göra det. Nej, den här typen av tjänster, transperens på bostadsmarknaden är precis vad fastighetsbranschen behöver. Bra gjort boligan!

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 11:32 , Anonymous Anonym sa...

  STOPPA HYSTERIN!!!!!
  Trodde inte att det var så illa ställt med intelligensen i det här landet som det verkar när jag läser alla fullkomligt onyanserade inlägg för den här "konsumentvänliga" siten. Det börjar likna en hallelujastämning och det finns inga gränser för hur den här siten trycker till mäklarna och ger utsugarna en läxa??

  Hur mycket eller lite en mäklare tjänar på att förmedla en bostadsaffär är ju helt och hållet upp till parterna, man träffar ett avtal och om jag tycker att det är värt en viss summa pengar att låta en mäklare sköta min försäljning, då är det jag som bestämmer det. Hur mycket jag sedan får betalt för min lägenhet det bstäms av marknaden, hur mycket en köpare är beredd att betala för just min lägenhet.
  Om man läser vissa inlägg framstår det som om författaren tror att det är mäklaren som bestämmer priset och en stackars köpare får finna sig i det och av mäklaren tvingas att genomföra affären.
  All denna information som finns presenterad på boligan.se kan man få på andra vägar också om man intresserar sig lite grann.
  Det boligan ägnar sig åt är att på mest negativa sätt beskriva prisutvecklingen på bostadsmarknaden som bara leder till att priserna trycks ner ännu mer och de som blir mest lidande är inte mäklarna, det är alla människor som av en eller annan anledning säljer sin lägenhet, de kanske måste sälja på grund av finanskrisen och då späs krisen på ytterligare och de får ännu svårare att sälja.
  Att det dessutom, som vissa författare påpekat förekommer vissa felaktigheter i siffrorna som presenteras på siten gör inte det hela bättre, minns någon som sålt sin lägenhet till ett högre pris än utgångspriset men det visades aldrig...
  Jag antar att det är förluster man får ta för det högre målet.
  Att en lägenhet säljs under utgångspriset kan man se på mäklarens egen site och vad gäller riggade budgivningar som påtalats tror jag att de är ytterst ovanliga, det kollar man enklast genom att be att få se förteckningen över samtliga bud och budgivare med namn och telefonnummer så man kan ringa och kontrollera. Det har jag alltid gjort och känner mig inte på något sätt lurad.

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 12:03 , Anonymous Anonym sa...

  Så länge Hemnet suger stenhårt är det klart att ni ska stå på er! Om nu mäklarna skulle kunna komma fram med en tjänst som vi bostadsköpare är intresserade av kanske eventuellt man kunde svara lite annorlunda.

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 12:12 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarna får använda något annat sätt att marknasföra sig på om inte det öppna internet passar.

   
 • Klockan 8 oktober 2008 kl. 15:51 , Anonymous Anonym sa...

  stå på er.. en grymt bra site som gör att bostadsmarknaden närmar sig en bättre konkurrensmarknad, vilket är att föredra. Sedan tycker jag att många mäklare framstår som obildade "bilhandlare" med för mycket hårgele. någonting som inte ökar deras förtroende.

   
 • Klockan 9 oktober 2008 kl. 01:18 , Anonymous Anonym sa...

  "Öppna internet" kan ju vara bra. Problemet är bara att mäklarna inte marknadför sig själva utan sina kunders försäljningar. Dessa försäljningar har mäklarna fått fullmakt för att annonsera på ett sätt som finns specificerat i uppdraget mellan mäklare och säljare. Någon som mitt i all glädjefnatt över denna sajt förstår problemet?

   
 • Klockan 9 oktober 2008 kl. 06:30 , Anonymous Anonym sa...

  Att man har möjlighet att få en lista m namn adress och bud på de som varit med i budgivnigen var helt nytt för mig, och jag tror att den uppgiften måste KONTROLLERAS. Jag har då aldrig fått det, trots att jag gjort två affärer och frågat om detta.
  Och apropå föreg inlägg som undranom ngn förstår problemet m att ett avtal mellan säljare och mäklare har gjorts som boligan tar del av. -Ja jag är införstådd i problemet som inte är ngt problem, och boligan får naturligtvis göra det som oberoende sökmotor

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 00:54 , Anonymous Anonym sa...

  Vilket idiotiskt brev ni fått! Tänk er följande jämförelse: Mäklarna på aktiemarknaden har information om aktier som inte vanliga konsumenter har. De kan därför göra bättre affärer än vanliga privatpersoner.

  Vem i hela världen skulle acceptera ett sådant förfarande?

  Tack för att Boligan finns. Den ökade transparens ni nu förser marknaden med ökar möjligheten till en sundare bostadsmarknad för både köpare och säljare. Detta är inte en dag för tidigt.

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 01:06 , Anonymous Anonym sa...

  mani
  Ni är bäst!

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 02:53 , Anonymous Anonym sa...

  Håller m föreg inlägg. Hur kan det komma sig att fastighetsmäklare får fungera utan kontroll, till skillnad fr aktiemäklare som faktiskt är hårt kontrollerade?
  Och att boligan skulle vara ansvarig för prisnedgång är fria fantasier. Det siten gör är att verklighetsanpassa bostadsmarknaden. Den ger vanliga människor en möjlighet att bedöma prisbild på ett mer reellt sätt än vad fallet är när mäklare tillåts mörka.
  Det verkar inte som att fastighetsmäklare förstår problemet. Om de inte kom m den här typen av påhoppp på boligan skulle de åtminstone kunna börja återupprätta sitt förtroende. Om det verkligen var så, - vilket ju självklart fallet inte är - att man hade möjlighet att kontrollera buden, m namn adress mm skulle jag definitivt känna mig mer tillfreds. Det skulle också vara ett utmärkt sätt för mäklarna att återupprätta sitt rykte på.
  Men jag tycker nog att man mest ser fastighetsmäklare strida för att inte konkurrensutsätta marknaden. Och det gör i alla fall mig ytterst tveksam till branschen.

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 03:46 , Anonymous Anonym sa...

  Grym sida! Kanske en sida hemnet borde börja länka till. ;-)

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 03:52 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på er!
  Otroligt bra att ni finns!
  /en glad köpare

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 04:38 , Anonymous Anonym sa...

  Vad är det mäklarna mörkar??? Med få undantag verkar det som alla inlägg på den här siten har erfarenhet av dåliga mäklare. Att man får ut en lista på samtliga budgivare med namn och telefonnummer och bud efter en budgivning är självklart! Jag har bett om det och alltid fått den när jag har köpt, det finns till och med mäklare som skriver om detta på sina egna siter men det är de flesta boliganbelackare oförmögna att ta till sig. Helt förblindade av att hänga med i neg spiralen och sprida dynga omkring sig! Det är inte generellt så att hemnet och mäklare missleder kunder, all information finns tillgänglig för den som vill ha den, hur tror ni annars att boligan har fått den?

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 06:55 , Anonymous Anonym sa...

  Ja nu är det ju inte så att boligan lägger ut buden.... Skilj på fakta innan du skriver ngt. Boligan publicerar helt enkelt bara vilka bostäder som är ute till försäljning. Förstår faktiskt inte vad det är att bråka om. Jag vet inte, men jag har ingen erfarenhet av att man fått ut lista på vem somgivit bud, varken jag själv eller ngn jag hört talas om. Däremot har en del mäklare börjat med det. Men det är långt ifrån ngn allmän regel bland mäklare. Förhoppningsvis kan det bli det i framtiden!

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 11:42 , Anonymous Anonym sa...

  Bra site ???
  Att lägga skambud med stöd av en site som denna är väl alla köpares dröm.
  -Hur mycket såldes villan längre ner på gatan för?
  -Inte mer! då är ju detta hus på tok för dyrt!
  Referenser som skick och läge är obetydligt eller?
  Som sagt du som skall köpa skall väl också sälja.

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 14:31 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarbranschen är en bransch som behöver synas.

  Har varit alltför mycket mygel länge.
  Nu läggs alla korten på bordet och vi som enskilda konsumenter får större möjlighet att analysera.

   
 • Klockan 10 oktober 2008 kl. 15:37 , Anonymous Anonym sa...

  Hittade märkligt nog in på denna sida så sent som idag och blir så glad när jag ser denna diskussion. Det är precis som sagts i andra innlägg. Det är fler parter än mäklare och säljare som ska var anöjda vid en försäljning/köp.

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 00:25 , Anonymous Anonym sa...

  Denna site bidrar till att öka informationen och därmed förbättra markanden. De är till nytta för oss alla. De flesta som gör bostadsaffärer är ju förr eller senare såväl köpare som säljare och jag tror att den gagnar oss alla.

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 04:48 , Anonymous Anonym sa...

  Självmål är alltid jobbiga,men förstår man sen inte att man gjort självmål är det illa ställt mvh Per-Olov i Arboga.

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 05:26 , Anonymous Anonym sa...

  fastighetsmäklare agerar oftast som parasiter och har delvis skuld i den mycket alvarliga ekonomiska kris vi ser framför oss.

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 06:32 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarna talar bara i eget intresse - dvs. att få så hög ersättning som möjligt.

  Jag är på Boligans sida!

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 06:34 , Anonymous Anonym sa...

  Vad är en "site"? - skriv "sajt" istället!

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 07:21 , Anonymous Anonym sa...

  Jag tycker faktiskt det är konstigt att mäklarna motarbetar denna site (utan ironi). Jag förstår att mäklarnas provision beror på försäljningspriset, men för att få provis ö.h.t. måste objektet säljas. Som det är nu, av döma av det rekordstora utbudet, och den rekordlåga omsättningen, så har säljarna helt enkelt inte accepterat att deras fastighet/lgh gått ner i värde och vägrar sälja till "marknadspris" (med det avsett vad köpare idag är villiga att betala). I ett sådant läge, utan omsättning på bostäder, borde mäklarnas provisioner minska dramatiskt, eftersom 0 omsättning = 0 provision, omsättning till lågt pris = mindre provision, men fortfarande provision. Så, ur det perspektivet, borde inte mäklarna hylla boligan etc som kanske kan bidra till att säljarna får en mer nykter bild av rådande marknadsläge?

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 08:01 , Anonymous Anonym sa...

  Säljare, bojkotta mäklare så vi får en "renare" bostadsmarknad, den är så genomrutten som det är nu, hoppas boligan kan råda bot på alla giriga mäklare som bara ser till sin provision ...

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 09:55 , Anonymous Anonym sa...

  Lars Kilander, vad ynkligt! Ytterligare ett bevis på att mäklarkåren egentligen bara är en bunt hästhandlare. Ditt inlägg ger verkligen rovkapitalismen ett ansikte.

  Axel

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 10:16 , Anonymous Anonym sa...

  Största felet med boligan så som jag ser det är att det är besvärligt att söka efter objekt. Man får helt enkelt upp för många lägenheter, och de är inte så väl sorterade heller. Det är därför betydligt lättare att söka efter intressanta objekt på hemnet.

  Angående det egentliga ämnet har vi i Sverige en lång tradition av att oberoende parter inte ska ingripa i säljprocesserna på något vis. Detta är bl.a. orsaken till att bostadsrättsföreningarna sällan anonserar ut vilka objekt som är till salu och de priser tidigare objekt sålts för, trotts att detta är offentliga uppgifter.

  Förmodligen handlar det helt enkelt om konkurens. Att mäklare inte vill att alla ska ha fri tillgång till uppgifter som annars skulle kunna gå att sälja till köpare, säljare, mäklare och media.

   
 • Klockan 11 oktober 2008 kl. 11:53 , Anonymous Anonym sa...

  Fortsätt Boligan! Detta är konsumentjournalistik så det stänker om det!

   
 • Klockan 12 oktober 2008 kl. 03:37 , Anonymous Anonym sa...

  Bara fortsätt! Kanonsajt!

   
 • Klockan 12 oktober 2008 kl. 08:51 , Anonymous Anonym sa...

  Äntligen en sajt som belyser marknaden på fler sätt och all information tillgänglig för alla.

  Det ska Boligan ha tack för!

  Mvh

   
 • Klockan 12 oktober 2008 kl. 23:38 , Anonymous Anonym sa...

  Är det jag som inte fattar - men på Hemnet finns det 1540 bostadsrätter till salu i Malmö - men på Boligan 94! Varför kommer inte alla upp här?

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 00:09 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklare och deras samarbetsorganisation har idag tagit på sig rollen som moderna "hästhandlare" med kortsiktigvinst som enda mål. Det finns säkert enskilda exempel på seriös verksamhet men de står generellt så långt ifrån trovärdighet som få branscher någonsin lyckats med och ändå lyckats överleva.

  Detta bjuder in till förändring, Boligan är ett lysande exempel på vad som behövs - någon som går emot strömmen och står emot fega och dolda hotelser för att skydda en smutsig bransch. Det är oundvikligt att någon sticker nålen i ballongen och låter den ruttna gasen sippra ut.

  Bra jobbat Boligan och stå på er, jag är övertygad om att er tjänst kommer utvecklas och ni kommer säkerligen ha ett massivt stöd när det blåser.  Nu väntar vi bara på mer komplex och intressant statistik :).
  * Vilka mäklare ligger mest fel i pris från utgångspris tills när försäljning sker.
  * Vilka mäklare har längst "liggtider" på sina objekt.
  * Och varför inte starta ett separat bolag med en oberoende privat annonsmarknad som ni också kan länka till och även bjuda in andra små aktörer, maffian hade ju som sagt 75% av marknaden så det finns ju ytterligare 25% att fånga upp!

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 00:48 , Anonymous Anonym sa...

  Frågan är hur rättvisande statistiken på den här siten är egentligen. Jag roade mig med att titta på "Topp 10 billigaste villor" och hittade då en villa i Örebro med 340 kvm boyta och pris 10,000,-(!) det visade sig vara ett objekt för uthyrning men likväl presenteras det på boligan.se som objekt till försäljning med ett kvm pris på 31,-. Hur slår det på statistiken??? Är det här ett seriöst försök att få transparens på marknaden? Jag skulle vilja drista mig till att påstå att det här tangerar bedrägeri och det här gör att man inte alls kan lita på siffrorna hos boligan, det här är skandal och de som drabbas är de som måste sälja. Det minsta man kan begära är väl ändå att rätt information visas på siten.

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 01:08 , Anonymous Anonym sa...

  Har alltid använt och kommer alltid använda mäklare för att få ut det bästa priset vid en försäljning. Sen att mäklaren tar ett stort juridiskt ansvar och tar betalt för det är helt ok med mig. Det som äcklar mig mig är alla bilverkstäder. Där har vi en rutten bransch.

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 09:34 , Anonymous Anonym sa...

  Totalt oseriös site, som inte heller tar hänsyn till bostadsägares legitima rätt att slippa ha sin bostad annonserad på en "piratsite" som Boligan. I nivå med Pirate Bay, under all kritik.

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 10:45 , Anonymous Anonym sa...

  Bra Boligan!

  Slå hål på den svenska mäklar-maffian. Att de kommer undan utan att åtalas för kartellbildning är ett under.

  Äntligen ett objektivt instrument.

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 11:27 , Anonymous Anonym sa...

  "Totalt oseriös site"...

  Man undrar bara om ni är det paret från köttbergsgenerationen som fick spy galla på en Dagens Industri för att ni inte kunde lura en barnfamilj med er ruttna 50-tals villa, så ni själva skulle kamma hem fem miljoner och kunna köpa all lyx ny drömt om på någons bekostnad. Bara för att "alla andra" nu lurat den unga familjen (pöbeln) till att låna upp till era fantasipriser.. OCH så fick inte ni - hahahaha, underbart!!!

  HURRA för boligan - det är en frisk fläkt i en tid då titeln "mäklare" har missbrukats bortom all sans och vett.

   
 • Klockan 14 oktober 2008 kl. 23:37 , Anonymous Anonym sa...

  Hejja boligan !
  Det är inte förvånande att mäklarsamfundet protesterar eftersom det ligger i mäklarnas ekonomiska intresse att hålla uppe priserna på alla sätt.
  Köparna bryr de sig inte om.

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 04:37 , Anonymous Anonym sa...

  försök även att få fram snobbmäklarnas objekt och priser för där om något finnes det ... .

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 04:49 , Anonymous Anonym sa...

  EN STOCKHOLMARE
  Jag håller med dig som ger ett pekfiger om snobbmäklarna ex. på Östermalm som inte är intresserade att försöka vara objektiva utan låter objekten stå om de inte kan få ut sina mäklarprovisioner till det pris som de själva vill.DETTA ATT BOLIGAN nu existerar gör att de är tvingade att prissätta och acceptera för sina kunder bud som annars endast skulle förtigas.
  Har råkat ut för detta hos mäklarn i hörnet STRANDVÄGEN/STYRMANSGATAN och jag har hört fler som råkat ut för detta.Vilket innebar mindre försäljningspris när bostadsmarknaden fortsatte ner.

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 06:16 , Anonymous Anonym sa...

  STÅ PÅ ER MOT MÄKLARFÖRBUNDET och alla skojare till mäklare som i flera år jobbat ostört med att höja priser sina kompisar som lägger motbud!!!

  Även om ni skulle bli stämda så kan dom inte vinna det pga av det ni redovisar är ingen hemlig information utan endast allmän om att nån vill sälja!!

  Dessutom kommer ni att få bra PR för hemsidan på kuppen, då Mäklarförbundet kommer framstå som idioter att dom vill tysta er då det Ej gynnar dom!

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 12:24 , Anonymous Anonym sa...

  Enligt skadeståndslagen ersätts den form av ekonomisk skada som företrädare för mäklarsamfundet talar (ren förmögenhetsskada)endast vid brott. boligan.se har inte begått något brott. Så enkelt är det.

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 13:08 , Anonymous Anonym sa...

  Stå på Er!!

  Den gamle överpensionerade Kilander på Mäklarsamfundet har fått frossa.

  Tillhörde själv en gång detta gäng, (gick ut som första kull med "Auktorisation".!!!

  Medlemmarna är ett gäng självgoda mäklare som är medlem i vad som normalt brukar kallas
  "klubben för inbördes beundran".

  Glöm Kilanders tomma varningar!

  Kämpa på.
  Ta en strid i domstol, så att klubbens medlemmar får ytterligare höjda och än mer svindyra medlemsavgifter.

  Sparka sedan hårt på FMN som jag anser går i Mäklarsamfundets ledband.
  Saknar helt mod att fatta egna beslut.

  Fastighetsmäklare i GBG som lämnade klubben
  för över 10 år sedan.
  Passade inte min stil. Alltför makt och pengalysten organisation.

  Massvis med svartpengar sen 70 ooch åttitalet, ligger och ruvar i stiftelser och bankfack hos de allierade mäklarnas respektive banker.

  Det finns 2 riktiga alternativ;
  A; köparens marknad idag rådande
  B; Säljarens marknad fram till juli/augusti 2007.

  Som mäklare försöker man se det positiva att båda parter skall tillgodoses oavsett rådande market-situation.
  Båda parter skall känna sig trygga och VETA att de gör en affär som gynnar dem båda. Det är inte bara att kränga en kåk till en vilsen stockholmare, nollställd i Göteborg. Visserligen ganska kul!

  Nä. värna om kvaliteten på förmedlingen, behandla k+s lika ge dem samma chanser.
  Så, agerar en professonell mäklare, Lyssna till båda parter ta r gärna en sittning på både 5 och sex timmar för en genomgång.

  Köparen betalar ju indirekt arvodet.

  Sedan tycker jag kanske att boligan inte riktigt hänger med i kvalitén beträffande snabbheten att visa objekten, och den egentliga frågan är ju om Boligan kan tjäna pengar på detta??

  Numer Pensionerad fd Auktoriserad Fastighetsmäklare med över 20 år i branschen.

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 13:40 , Anonymous Anonym sa...

  All heder till Boligan. Mäklarsamfundet har än en gång bevisat vilka skumma typer de är. Om er verksamhet drabbar mäklarnas lönsamhet är det bara att gratulera er till ett väl utfört arbete!

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 14:13 , Anonymous Anonym sa...

  Mäklarsamfundet är ett gäng arvodesmaximerare. Lars Kilander är ute med jämna mellanrum och skall snacka upp husmarknaden. Tyvärr får han stå oemotsagd för ofta i media, denna sajt är lysande.

  Mäklarkåren i sig är ett sorgligt kapitel med dålig information om objekten. Detta speciellt om det är dyrbara reparationer eller renoveringar. Detta med att representera både köp och säljsida är ett skämt. Varför regleras inte denna yrkeskår som andra?

  /Argus

   
 • Klockan 15 oktober 2008 kl. 15:25 , Anonymous Anonym sa...

  Har precis upptäckt boligan.se och kan bara säga att det är klockrent!! (in your fejs säger jag till mäklare som tycker annat)
  Precis som Prisjakt, pricerunner och kellko funkar för prylar m.m så borde det finnas nåt liknande för bostäder... eller har mäklarna nåt att dölja måntro?! Det är ändå en av det största investeringar man gör som privatperson

   
 • Klockan 16 oktober 2008 kl. 13:42 , Anonymous Anonym sa...

  Det är en utmärkt tjänst ni har! Mäklarsamfundet är riktiga skurkar, vilket i övrigt kännetecknar mäklarbranschen i stort. Självklart ska ni finnas kvar!!

   
 • Klockan 16 oktober 2008 kl. 20:32 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan är det bästa som hänt på år och dag. Jag tittar på många annonser jag aldrig skulle ha hittat annars.

  Vidare så är det PERFEKT att man ser vilja objekt som ändrar listpris.

  Mäklarförbundets talesman borde bara skämmas. Maken till dumhet. Protektionistiskt dravel.

  TYCKER ATT NI SKALL FUNDERA PÅ ATT STÄMMA MÄCKLARFÖRBUNDET

   
 • Klockan 17 oktober 2008 kl. 00:53 , Anonymous Anonym sa...

  Toppen att ni finns! Mäklarna har de senaste åren skruvat upp boprismarknaden med lockpriser, stressade budgivningar, korta visningstider och obehaglig psykologisk marknadsföring
  Boligan ger oss köpare fakta omkring lägenheterna som mäklarna aldrig skulle lämna ut, hur länge de varit till salu och hur prisbilden förändrats.
  Vi har letat lägenhet i Stockholm denna månad och vid två tillfällen förstått att mäklarna presenterat skenbud och låtsas att andra köpare stått med pennan i hand för att skriva kontrakt. Veckan därpå har i dessa fall Notar resp Södermäklarna återkommit och sagt att lägenheten fortfarande är till salu.
  Hur granskas mäklarna egentligen och vilka etiska koder följer dom??
  Bostadssökare

   
 • Klockan 18 oktober 2008 kl. 14:21 , Anonymous Anonym sa...

  Men herregud!!! Anlita inte mäklare om de nu är så "ruttna"!! Sälj själv då!!!!
  De flesta som skriver här äger nog varken en lägenhet eller ett hus, och om de nu mot förmodan skulle få för sej att köpa, så är det inte säkert att de får några lån.... Bostadspriserna styrs nog av lite andra saker än Boligans vara eller inte vara!

   
 • Klockan 19 oktober 2008 kl. 04:46 , Anonymous Anonym sa...

  Monopol kan aldrig vara bra och ett gott exempel är ju Hemnet och mäklare samfundet som bryr sig inte ett dugg om köparna utan man vill maximera vinsten till mäklarna och gynna säljarna. Det vore väldigt bra om alla köpare bojkottade Hemnet. Jag har redan gjort och hoppas att många andra gör likadant. Tack för en bra sida boligan!! Och continue with the good work!!

  Malmö

   
 • Klockan 19 oktober 2008 kl. 08:18 , Anonymous Anonym sa...

  Problemet med att gynna säljaren och försöka trissa upp priset är att varje säljare som själv betalat för mycket MÅSTE få ut maximalt för sitt objekt för att inte själv gå back när de skall sälja.

  Det blir som ett dåligt pyramidspel där alla hela tiden betalar mer och mer och hoppas kunna sälja för ännu mer , snart är lågkonjunkturen här med full kraft. Då får vi se vilka som står pall.

   
 • Klockan 19 oktober 2008 kl. 09:14 , Anonymous Anonym sa...

  Oj oj oj. Jag blir nästan mörkrädd när jag ser vad folk skriver i detta forum. För det första är väl mäklarens syfte att få ut så mycket betalt som möjligt. Det står till och med uttryckligen i fastighetsmäklarlagen. Så det är väl självklart den dagen du ska sälja att du vill ha ut ett så högt pris som möjligt?

  Hur ställer du dig själv till att köpa från en privatperson om ni nu hatar mäklare? Jag skulle aldrig göra det eftersom den troligen inte har den juridiska kompetens som krävs för att genomföra en fastighetsaffär och allt som kan gå snett. Dessutom skulle jag inte känna att jag kunde lita på personen jag köpte av eftersom att han/hon verkligen är partisk och inte talar om fel och brister. Dessutom är 90-95% av alla fastighetsaffärer i Sverige mäklade affärer, dvs endast ca 8000-12000 affärer av 130.000 är privatsålda. Skulle man ha sådana siffror om folk verkligen hatade mäklare och ansåg att de var jordens avskum utsända av satan att bedra och lura alla stackars svenskar som ska köpa bostad????

  När ni ska välja mäklare måste ni ta ert ansvar och välja dem som ger en bra magkänsla, kanske inte typen med bredaste smajlet slickade frillan som smörsnackar hela tiden. Välj med magkänslan på personen i fråga som kommer hem till er. (nu kommer väl folk säga att ingen ger en bra känsla men men...)

  Sen är väl denna sida bara som alla andra sidor som kopierar allt som finns på hemnet? Det tillkommer väl ingen info som man inte kan få där förutom hur länge objektet legat ute samt prisjusteringen upp/ned?

   
 • Klockan 20 oktober 2008 kl. 01:25 , Anonymous Anonym sa...

  Självklart köper man mycket hellre av en privatperson som saknar den juridiska kompetensen som mäklaren vid ev. tvist kommer att köpa sig.

  Gör man affär privatpersoner emellan sitter både köpare och säljare på samma juridiska nivå men med en mäklare i bilden hamnar köparen snabbt i en underlägsen juridisk position och har i praktiken inga rättigheter då mäklaren har ekonomisk makt och erfarenhet som gör att denna har större chans att få "rätt" vid eventuell tvist.

  Mäklaren är alltid minst lika partisk som en privatperson som säljer sin egen fastighet , förutom att mäklaren har ryggen fri vid dolda fel.
  Medans privatpersonen inte tar lika lätt på dolda fel.

  Självklart skall man ALLTID , för både säljarens och köparens skull - anlita en BESIKTNINGSMAN , då vet båda parter exakt vad de ger sig in i.

  Mäklare är alltid en garanti för att köparen hamnar i en underlägsen situation vid eventuell tvist.

  Och mäklare är som regel mer giriga och bonushungriga än en vanlig privatperson som säljer sitt boende 2-3 gånger per livstid.
  Så visst är det sämre för köparen att köpa av mäklare.

  Det bästa är att man blandar in en vanlig jurist som sköter pappersarbetet med köpekontraktet och då bara tar betalt för just det arbetet , det blir billigast och bäst och då behöver vare sig köpare eller säljare ha någon juridisk kompetens - samtidigt som man sparar undan mäklaren som endå bara är där för att parasitera på en affär som nästan gör sigsjälv.

   
 • Klockan 21 oktober 2008 kl. 02:08 , Anonymous Anonym sa...

  Självklart är detta ett utmärkt verktyg! Mäklaren ska vara en opartisk mellanman och detta koncept går absolut inte på en annan linje. Siten tar inte parti för någon sida vilket är ett steg i rätt riktning.

  Däremot måste jag hålla med Mäklarsamfundet när de påpekar att mäklaren tillsammans med säljaren bestämmer VAR objektet ska exponeras - Självklart önskar ytterst få säljare exponering via Boligan.se. Det pratas endast om att att köparen är "offret" men i dessa tider av nedgång blir det extra tydligt att man även borde ta hänsyn till säljarna.

  Kontentan är att det som vanligt finns vinnare och förlorare med en sådan här site. Fler har möjlighet att bli "proffsiga köpare" medan säljarna förvandlas till offer. Det hela handlar om dålig och osmaklig tajming från Boligan.se. Men på en fri marknad verkar allt vara möjligt och lagligt.

   
 • Klockan 21 oktober 2008 kl. 03:06 , Anonymous Anonym sa...

  Ja men Olle, vad är alternativet? I alla tider har köparna varit helt utelämnade, (förstås bara här i Sverige, eftersom mäklare i andra länder inte tillåts att fungera på samma maktfullkomliga, monoplistiska sätt).

  Varför gnäller mäklare när de utsätts för lite konkurrens? Det får ju alla andra stå ut med. Och att priser går upp och ned det är verkligheten, och ngt som både köpare och säljare får stå ut med, för så har det varit i alla tider. Att mörka om det är inte ngt som hjälper ngn. Det är marknaden som ska bestämma priserna, inte mäklarna genom skenbud och upptrissning av fantasipriser. Då har sajter som boligan en funktion eftersom mäklarna verkar ha missförstått sitt uppdrag.

  I Sverige till skillnad fr alla andra länder har mäklarna aldeles för länge tillåtits att fungera utan insyn. Mäklarna är inte till för att förvirra och vilseleda köpare och säljare, deras uppgift är att orientera dessa på ett verklighetsanpassat sätt. Att påstå att alla vill ha ut högsta möjliga pris vid försäljning för sin bostad är inte ett hållbart argument, om affären görs på otillbörligt sätt, för försäljningen bygger på att köparen ska kunna veta att mäklaren är tillförlitlig, annars blir det inga affärer, det är ngt som mäklare verkar ha glömt bort. De har tillfogat marknaden och ffa sin egen yrkeskår stor skada genom att inte fungera som de ska, nämligen på uppdrag åt både säljare och köpare!

   
 • Klockan 21 oktober 2008 kl. 14:02 , Anonymous Anonym sa...

  Jag måste bara gratulera till den bästa bostads-siten.Äntligen.........Mycket snack av mäklarna men många var aroganta vid lägenhetsvisningar när dom upptäckte att man inte var pengastark,då avslutades samtalet vänligt(ha)och de raska vidare till dom som dom trodde var mer potensiella köpare.....fy

   
 • Klockan 21 oktober 2008 kl. 14:52 , Anonymous Anonym sa...

  Information (kunskap) ska vara fri. Mäklarsamfundet kan dra åt h*****e.

   
 • Klockan 21 oktober 2008 kl. 23:37 , Blogger lindah sa...

  Nu är perfekt tid att köpa till utgångspris DE HYSTERISKA BUDGIVNINGARNA ÄR BORTA ETT PAR ÅR. Nu gör man en bra husaffär även om marknaden faller lite. Vi har tittat på hus i två års tid, massor av hus har gått på utgångspris eller lägre, nu skriker alla att marknaden rasar, ja, på vissa hus, och äntligen på bostadsrätter som varit helt galna med extremt dyra hyror men köpa på utgångspris är en bra affär så PASSA PÅ ATT KÖPA NU det gör jag.........LINDAH

   
 • Klockan 22 oktober 2008 kl. 03:21 , Anonymous Anonym sa...

  Man skall absolut INTE gå in och köpa nu.

  Man skall vänta eftersom småhusmarknaden ännu inte har totalhavererat.
  Låt marknaden totalhaverera i takt med att lågkonjunkturen blir djupare.

  Att köpa för nuvarande utgångspris är att bli lurad då utgångspriserna är på tok för dyra.

  Mäklarna och desperata säljare som själva betalat för mycket vill mena att priserna är låga nu , men de har bara sett början på prisfallet.
  Låt de som köpt för dyrt lära sig av läxan , ty den som inte akut behöver ett småhus att bo i gör klokast i att vänta till efter jul med ett köp.

   
 • Klockan 22 oktober 2008 kl. 06:47 , Anonymous Anonym sa...

  Boligan gör något bra och jag håller med de flesta.
  En sak som man emellertid skall tänka på är att boligans "Statistik" endast gäller objekt som inte sålts, och ju längre de ligger desto mer tyngd har de i statistiken. Objekt som säljs snabbt och i en eventuell budgivning går upp i pris är ju inte med. Drastiskt kan man säga att statistiken representerar mindre intressanta objekt där säljaren gått ut med ett för högt pris och tvingas sänka efterhand.

   
 • 1 – 200 av 251 Nyare› Senaste»

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida